Ove tri male promene u ishrani poboljšaće vam zdravlje i smanjiti pritisak već za nedelju dana

Uvođenje samo nekoliko ključnih promena u navikama u ishrani može uticati na fizičko i mentalno zdravlje za samo sedam dana. Promene u ishrani mogu pozitivno uticati na san, smanjiti probleme sa varenjem i poboljšati mentalno blagostanje.

Dijetetičarka Džulijet Kelou otkriva nekoliko malih promena u navikama u ishrani koje mogu pozitivno uticati na zdravlje i krvni pritisak za samo nekoliko dana.

Smanjite unos soli

Novo istraživanje objavljeno u British Medical Journalu pokazalo je da smanjenje unosa soli može imati pozitivan efekat na snižavanje krvnog pritiska u roku od nedelju dana od promene. Kako prenosi portal Exspress, istraživanje je pokazalo da kod odraslih od 50 do 75 godina sa istorijom hipertenzije smanjenje soli na jednu kašičicu dnevno smanjuje krvni pritisak isto koliko i uzimanje lekova.

Uverite se da pijete dovoljno tečnosti

Čak i blaga dehidracija može uticati na koncentraciju, nivo energije i raspoloženje i povećati verovatnoću glavobolje, zatvora i suve kože, očiju i usana. Rešenje je da pijemo više tečnosti, a „količina koja nam je potrebna zavisi od mnogih faktora, uključujući godine, veličinu, pol i koliko se znojimo“, kaže dijetetičar.

Boja urina je takođe najbolji pokazatelj da li dovoljno pijemo. Ako je boja urina tamno braon ili narandžasta, dehidrirani smo i treba da pijemo više tečnosti. Ako je, pak, blago žute boje, to znači da pijemo dovoljno tečnosti.

Smanjite količinu hrane koju jedete za večeru

Jedenje velikih obroka uveče znači da probavni sistem mora da radi više nego što je potrebno, što dovodi do viška gasova, nadimanja i nelagodnosti. Preterano uživanje u velikim obrocima ili alkoholu takođe može izazvati loše varenje. Višak želudačne kiseline putuje do grla izazivajući žgaravicu, gorak ukus u ustima, mučninu, podrigivanje i nadimanje.

Takođe, jedenje velikih obroka kasno uveče može poremetiti san jer probavni sistem preterano radi na varenju hrane. Da biste smanjili porcije, dijetetičarka ističe: „Koristite manji tanjir, izbegavajte grickanje tokom pripreme, preskočite drugu porciju, ne jedite ostatke i pridržavajte se preporučenih porcija na pakovanju namirnica.

Nemojte jesti u žurbi

Dijetetičarka savetuje da se svaki obrok jede polako i bez nepotrebne žurbe. Kada se hrana ne žvaće pravilno, enzimi u pljuvački ne mogu da počnu da razgrađuju skrob u hrani. To znači da će sistem za varenje morati da radi više, stvarajući dodatni gas na putu, kao što je nakupljanje vazduha i gasova koji mogu izazvati podrigivanje, nadimanje i nelagodnost, prenosi Express.

„Jedenje sporije i svesnije nam pomaže da prepoznamo kada smo siti, pa prestanemo sa žvakanjem pre nego što se osetimo neprijatno. Obično je potrebno 20 minuta da mozak primi signal iz stomaka da smo zadovoljni“, ističe dijetetičarka. Ona savetuje da se ne gleda televizija i ne koristi mobilni telefon dok jedete, već da se fokusira isključivo na hranu.

Pokušajte da jedete redovno tokom dana

Glukoza u telu pokreće sve ćelije i organe, zbog čega se mnogi ljudi osećaju razdražljivo, umorno i neusredsređeno kada nivo šećera u krvi naglo padne zbog preskakanja obroka. Ako dobijete želju da jedete, dijetetičarka vam savetuje da ne posežete za slatkišima, keksima i drugim slatkim opcijama.

„Rešenje je u redovnoj ishrani i fokusiranju na hranu bogatu ugljenim hidratima koja se sporo razgrađuje, izazivajući postojano oslobađanje šećera u krvi. To podrazumeva zamenu obrađenih, rafinisanih ugljenih hidrata poput belog pirinča, hleba i testenina za smeđi pirinač sa visokim sadržajem vlakana, hleb od integralnog brašna i testenine od celog zrna“, ističe dijetetičarka, a prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.