U trendu

Ovo je jedini pravi način pripreme jaja: Stručnjaci opisali šta sve treba uraditi pre konzumacije

U mnogim domaćinstvima širom sveta, jaja su neizostavan deo svakodnevne ishrane. Ova zdrava i ukusna namirnica bogata proteinima i vitaminima može se pripremiti na različite načine, ali nutricionisti imaju nekoliko korisnih saveta kako ih pripremiti na najbolji mogući način.

Prvo pravilo koje treba imati na umu je da je najbolje koristiti jaja koja su sobne temperature, što znači da ih treba izvaditi iz frižidera neko vreme pre nego što ćete ih pripremati.

Nutricionisti takođe naglašavaju važnost toga da jaja ne razbijate direktno u posudu u kojoj ćete ih mešati. Ovaj korak možda iznenađuje, ali postoji dobar razlog za to – tako smanjujete rizik od unošenja bakterija s ljuske jajeta u jaja koja spremate, a takođe smanjujete šanse da komadići ljuske završe u vašoj pripremi.

Saveti za poširanje, kuvanje, prženje…

Temperatura vode takođe igra ključnu ulogu u kuvanju jaja. Ako kuvate jaja na previsokoj temperaturi, postoji opasnost da će belance postati gumeno. Preporučuje se da, nakon što voda proključa, smanjite temperaturu. Takođe, važno je jaja ukloniti s vatre pre nego što budu potpuno gotova, jer će nastaviti da se kuvaju u vrućoj šerpi čak i kad je pomerite s vatre.

Kada je reč o prženju jaja, upotreba tiganja može biti od ključne važnosti. Tiganj omogućava jajima da klize s površine i ostanu cela. Stručnjaci savetuju da koristite dovoljno ulja kako bi jaja neometano kliznula po tiganju.

Za pripremu poširanih jaja, preporučuje se razbijanje jaja direktno u vodu. Ako, pak, želite da dodate jaja u čorbu ili druga jela, preporučuje se da ih prvo razbijete u manju posudu i tek nakon toga umešate u jelo.

Kada kuvate tvrdo kuvana jaja, stavite ih u hladnu vodu odmah nakon kuvanja. To će olakšati ljuštenje ljuske. Ako pripremate kajganu, dodavanje začina dok mešate jaja može rezultirati mekšim i ukusnijim rezultatom.

S ovim korisnim savetima, možete uživati u pripremi i konzumaciji jela s jajima na najukusniji i najsigurniji način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar