U trendu

Pet namirnica punih proteina koje nepravedno zanemarujete

Ako ste među onima koji žele da u svoju ishranu uključe više proteina, a voljeli biste da zaobiđete tunjevinu iz konzerve, evo pet ideja za visokoproteinske namirnice koje možete uvrstiti na svoj spisak za kupovinu.

Sočivo

Sočivo je moguće kupiti skoro bilo gde. Jedna šoljica ove namirnice obezbeđuje 18 grama proteina i 16 grama vlakana, kao i mnoštvo vitamina, minerala i antioksidansa.

Tvrdokuvana jaja

Jedno jaje obezbeđuje oko šest grama proteina.

Novija istraživanja pokazuju da holesterol u jajima, koji se u celini nalazi u žumancetu, ima malo ili nimalo negativnog uticaja na holesterol u krvi. Zapravo, jedno istraživanje je pokazalo da su kod zdravih odraslih osoba do tri cela jaja dnevno povećala nivo „dobrog“ HDL holesterola i snizile „loš“ LDL holesterol.

Žumance takođe sadrži glavninu hranjivih sastojaka jajeta – holin, vitamin D, kalcijum, gvođže, cink, vitamin B12, antioksidanse i omega-3 masne kiseline.

Biljni protein u prahu

Jedna merica biljnog proteina u prahu može obezbediti najmanje 20 grama proteina, kao i malo ugljenih hidrata i masti. Osim što se može umutiti u smutije, biljni proteinski prah dodaje se ovsenim pahuljicama, a od njega se prave i palačinke od banane, slane supe i slično.

Pasulj

Jedna šoljica pasulja sadrži otprilike 12 grama proteina i vlakana. Možete ga pojesti u obliku variva, kao salatu ili poslužiti s drugim povrćem, na primer brokolijem kuvanim na pari.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je dobar izvor gotovih proteina. U zavisnosti od proizvođača, jedan jogurt obezbeđuje 11 do 14 grama proteina. Sjajna stvar je što ga možete jesti slatkog i slanog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.