U trendu

Razbijen veliki mit o krompiru: Sada ćete ga voleti još više

Iako su dugo mislili da bi ga trebali izbegavati oni koji se bore s viškom kilograma, nutricionisti sada kažu da je krompir izvrstan kao pomoć u mršavljenju, te da je zbog hranjivih materija koje sadrži, ključan deo celokupno zdrave ishrane.

“Često da bismo se osećali sitima treba da pojedemo određenu masu hrane, čak i kad ima veću nutritivnu vrednost pa je najbolje jesti hranu koja više teži, a koja je niskokalorična”, kaže profesorka Kandida Rebelo, koautorka nove studije Biomedicinskog istraživačkog centra u Baton Ružu u američkoj saveznoj državi Luizijana.

Studija se naime bavila prehrambenim navikama ljudi u dobi od 18 do 60 godina s prekomernom telesnom težinom ili insulinskom rezistencijom, a njeni učesnici su svaki dan dobili dva različita menija bogata voćem i povrćem, u kojima je oko 40 posto prosečnog unosa mesa zamenjeno pasuljem, graškom i krompirom.

“Ključno je to što učesnicima nismo smanjili veličinu obroka, već smo smanjili njihov kalorijski sadržaj uključivanjem krompira”, nastavlja Rebelo, prenosi Večernji list.

“Obrok svakog učesnika bio je prilagođen njihovim personalizovanim kalorijskim potrebama, ali zamenom dela mesa krompirom učesnici su bili sitiji, često toliko da nisu ni mogli da pojedu obrok do kraja”. Krompir je, kaže ona, zdrav jer sadrži dosta C i B6 vitamina, kalijum, magnezijum, folat i vlakna, a nedavno je potvrđeno da ima i dosta antioksidansa.

Krompir se kuvao s ljuskom, a zatim na 12 do 24 sata stavljao u frižider kako bi mu se povećao udeo vlakana, a učesnicima je u raznim oblicima serviran svaki dan, za ručak i za večeru. Naučnici su tako ustanovili da, ne samo da ne podiže nivo glukoze u krvi, već je i za dijabetičare jednako dobar kao pasulj i grašak koji pomažu šećer u krvi održati stabilnim.

“Pokazali smo da, suprotno ustaljenom mišljenju, krompir ne utiče negativno na nivo glukoze u krvi”, rekla je Rebello, a svi učesnici studije izgubili su na težini. Ovu je studiju njen glavni istraživač i izvršni direktor Centra za biomedicinska istraživanja Pennington dr. Džon Kirvan koristio i za istraživanje efekta hrane na dijabetes i gojaznost, a potvrdio je da krompir nije, kako se do nedavno verovalo, namirnica koju osobe s dijabetesom treba da izbegavaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar