Sedam znakova koje organizam šalje kada unosimo previše šećera

Sve brži i stresniji tempo života doveo je do toga da većina poseže za slatkišima, tražeći kratkoročnu sreću u raznoraznim poslasticama.

Novija istraživanja iz 2021. godine pokazala su da je znatno porasla prodaja slatke hrane (za oko 11.5 odsto), ali i alkohola (27.6 odsto).

Posezanje za šećerom nije samo kada uzmemo čokoladu ili kolač: ova supstanca sastavni je deo mnogih industrijski prerađenih proizvoda, pa čak i onih slanih.

U žitaricama, limenkama pića, majonezu, kečapu dodaju šećer. Pošto unošenje veće količine šećera uopšte nije zdravo, obratite pažnju na ovih sedam znakova kojima telo signalizira da ste ga preopteretili ovom vrstom hrane.

Prevremeno starenje

Ako niste odmah povezali starenje sa šećerom, morate znati da preterana i nekontrolisana konzumacija može prouzrokovati dugotrajno oštećenje proteina kože, kolagena i elastina.

Te tako, osim prevremenog starenja, može prouzrokovati i pojavu ekcema na koži.

Pored toga, višak šećera nije najbolji prijatelj hormona i može poremetiti njihov balans i dovesti do pojave akni duž donje vilice. Ova supstanca može dovesti do neuravnotežene crevne flore i zapaljenja u telu.

Stvaranje zavisnosti

Mnogo studija je potvrdilo pozitivnu vezu između većeg unosa šećera i stvaranja zavisnosti od istog. Šećer može delovati na vaš nervni sistem poput lekova koji izazivaju osećaj zavisnosti.

Nizak nivo energije

Glukoza igra važnu ulogu u proizvodnji energije u našem telu, ali samo kada se u krvi nalazi u optimalnim količinama.

Kada kroz hranu unosite šećer, pankreas oslobađa insulin koji pomaže u transportu glukoze do ćelija i u tim trenucima možete osetiti intenzivni nalet energije.

Međutim, kada se zalihe iscrpe, osetićete pad energije jer telu treba više šećera da bi ponovo pokrenulo ciklus, prenose Nezavisne novine.

Nadimanje

Šećer je idealna hrana za loše crevne bakterije, a kao što smo pre rekli, on lako može poremetiti balans i ravnotežu crevne flore, te otuda i nadimanje i neprijatni gasovi u stomaku.

Slabiji imuni sistem

Zapravo ova nus-pojava usko je povezana sa prethodnim simptomima. Možda niste znali, ali 70 odsto našeg imunog sistema održavaju korisne crevne bakterije, a kako šećer hrani one loše, izvesniji je pad imuniteta.

Nesanica

Ovaj simptom posebno je uočljiv ukoliko konzumirate hranu bogatu šećerom u večernjim časovima.
Kako je ta vrsta hrane ona koja podiže energiju, vaš organizam će se teže „primiriti“ i utonuti u san.

Višak kilograma

Višak glukoze telo skladišti u jetri, mišićima i u obliku masti oko struka. Ovo je najvidljiviji i najčešći znak da vaša ishrana nije izbalansirana i da je potrebno da obratite pažnju na svoj jelovnik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.