U trendu

Stručnjaci otkrili: Jednu vrstu ribe nikako ne treba jesti često, štetna je po zdravlje

Postoje različite vrste riba i dobro morate obratiti pažnju kada ih kupujete i konzumirate jer to može da ima ozbiljne posledice.

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom i sastavni je deo ishrane najdugovečnijih ljudi.

“Istorijski gledano, riba je oduvek bila deo ishrane stanovnika plavih zona, u kojima žive 100-godišnjaci. Zanimljivo je da u tim regijama ljudi pretežno jedu biljnu hranu, uz male količine životinjskih proteina, uključujući ribu”, kaže nutricionistkinja i dijetetičarka doktorka Feliša Stoler.

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, sardina, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da nedeljno pojedemo približno 300 grama ribe ili morskih plodova.

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive. Iako ona u maloj količini neće uticati na vaše zdravlje, u većim količinama je otrovna. Izloženost metil-živi povezana je sa zaostalim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjima govora i slabošću mišića, prema američkoj Agenciji za zaštitu okoline.

Zato treba izbegavati prekomernu konzumaciju ribe s visokim sadržajem žive, dok trudnice, žene koje doje i mala deca treba potpuno da ograniče njen unos. Neke od takvih vrsta riba su ajkule, sabljarka, kraljevska skuša i tuna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar