Stručnjaci otkrili tajni sastojak za život od 100 godina, a sigurno ga već imate u kuhinji ili bašti

Istraživanje pokazalo šta su jeli ljudi koji su doživeli stotu

Otkrivena je tajna dugovečnosti – ona je možda i na vašem kuhinjskom prozoru, a reč je o ruzmarinu. Naučnici su došli do otkrića pošto su proučili ishranu 300 starina iz malog obalskog gradića u Italiji. Nazvali su ih centurioni, jer se broj 100 na latinskom kaže centurija.

Istraživači su proučavali živote 300 penzionera u udaljenoj oblasti Aćiaroli, pored odmarališta Salerno. Tokom istraživanja otkriveno je da grupa, koja je svakodnevno koristila aromatičnu biljku, ne samo živela duže, već nisu imali problema sa srcem i Alchajmerovom bolešću.

Oblast u kojoj žive ugnezdila se između mora i planina i ima nekoliko hiljada stanovnika. Među njima je bar 300 muškaraca i žena koji imaju 100 ili više godina.

Ovo je, smatra se, fenomenalan procenat, pogotovo kad se uporedi sa Amerikom gde samo 0,2 odsto populacije živi toliko dugo.

Foto:Pixabay/congerdesign

Veruje se da je za njihov dug život i nisku stopu i fizičkih i mentalnih oboljenja zaslužna čuvena zdrava mediteranska dijeta, koja je popularna širom regije.

Ali, ruzmarin dominira u njihovoj kuhinji, kažu istraživači sa Univerziteta Kalifornija i Univerziteta Rim.

Druge povoljne okolnosti za njihovu dugovečnost su, očigledno, svež vazduh i šetanje, meštani redovno šetaju ili pešače planinom.

– Mi smo prva grupa istraživača koja je dobila dozvolu da proučava ovu populaciju u Aćiaroli u Italiji – rekao je Alan Majsel, prof. dr iz Medicinske škole iz San Dijega.

Timovi će proučavati ishranu, način života i uzimati uzorke krvi i podeliti upitnike starinama iz Aćiarole.

– Cilj ove studije je da otkrijemo zašto ova grupa od njih 300 živi toliko dugo pa ćemo sprovesti kompletnu genetsku analizu i ispitati životne navike, kao ishranu i vežbanje – dodao je profesor Majsel. – Rezultate bismo mogli da primenimo na našu praksu u školi u San Dijegu i na pacijente širom sveta, piše Ona.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.