U trendu

Verovali ili ne: Ovo je najbolja i najgora hrana za vašu vaginu

Hrana, kao i piće može mnogo da utiče na zdravlje organizma. Nije svejedno šta jedete i pijete, jer u zavisnosti od toga vaša vagina može da bude manje podložna infekcijama. Neke namirnice joj prijaju, dok joj određene škode, prenose mediji u regionu.

Ovo su neke od njih:

Običan jogurt

Osim što je bogat kalcijumom i proteinima, to je i probiotik, što znači da sadrži zdrave bakterije. One pomažu u održavaju pravilnog odnosa pH vrednosti u vagini. Time se smanjuje rizik infekcije uzrokovane gljivicom Kandida. U probiotičku hranu spadaju i kiseli kupus i kefir.

Sok od brusnice

Iako mnogi znaju da je sok od brusnice dobar za sprečavanje ili ublažavanje infekcija mokraćnih puteva, ne razmišljaju o tome da mnogi kupovni sokovi sadrže šećer što im smanjuje delotvornost. Umesto toga birate koncentrisani sok od brusnice.

Voda

Dobra hidratacija pomaže jačanju energije i boljoj cirkulaciji, a to pomaže i vagini.

Čaj od đumbira

Đumbir je jednako delotvoran kao ibuprofen za ublažavanje bolnih grčeva povezanih sa menstruacijom.

Soja

Proizvodi koji sadrže soju sadrže izoflavone koji oponašaju estrogen u telu. Neki stručnjaci smatraju da biljni estrogeni mogu imati sličan učinak kao i estrogen kojeg žene proizvode prirodno, što ublažava suvoću vagine uzrokovane hormonalnim promenama.

Slatkiši

Komad crne čokolade može da bude od koristi kada je ublažavanje PMS-a u pitanju. Ali, konzumiranje veće količine šećera ne deluje dobro na vaginu. Žene sklone gljivičnim infekcijama trebale bi da smanje konzumiranje šećera i voća, jer to podstiče razmnožavanje gljivica u vagini jer im odgovara vlažno i slatko okruženje.

Alkohol

Kao i šećer, i alkohol može da podstakne razmnožavanje gljivica, a može i da pogorša menstrualne grčeve. Po jedna čašica je u redu, ali ne treba preterivati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.