U trendu

Zaboravite na kravlje mleko: U ovim namirnicama ima neuporedivo više kalcijuma

Kalcijum je poznat kao nutrijent koji čuva koštani sistem, zube i nokte, ali ima vrlo važnu ulogu i u očuvanju zdravlja nerava, organa za varenje, mišića, metabolizma i krvotoka. Veoma je bitan ukoliko patite od čestih glavobolja, astme, alergija, smanjenog libida, akni, hipertireoze, anksioznosti, kao prevencija zgrušavanja krvi itd.

Preporučuje se da deca stara do tri godine dnevno unesu oko 500 miligrama ovog minerala, dok je odraslima potrebno dvostruko više. Trudnice i žene koje doje bi valjalo da unesu oko 1.300 miligrama kalcijuma, dok je preporučeni dnevni unos za osobe koje pate od osteoporoze čak 1.500 miligrama, piše Glossy.

Njega ima u gotovo svim namirnicama, a najpoznatiji izvor kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi. U jednoj šolji mleka tako se nalazi 305 miligrama, a ukoliko ne želite da popijete više od tri čaše mleka dnevno već biste da obojite svoj jelovnik raznovrsnom ishranom bogatom kalcijumom obavezno u njega uvrstite sledeće namirnice.

Čia semenke

Magično čia seme u 100 grama ima, verovali ili ne, više od 630 miligrama kalcijuma! Obično se konzumira s jogurtom ili u salati, a proteklih godina ljubitelji zdrave hrane posebno uživaju u čia pudinzima, koji se maltene prave sami.

Sardine

U 100 grama sardina nalazi se oko 400 miligrama kalcijuma, a u njima ćete naći i dosta imega-3 masnih kiselina i vitamina D.

Đus

Ceđena pomorandža je vrlo bogat izvor vitamina C, ali i kalcijuma — u jednoj čaši se nalazi oko 350 miligrama!

Losos

Nesumnjivo najzdravija riba sadrži mnoštvo super zdravih nutrijenata, a zanimljivo je da se u 150 grama lososa nalazi oko 340 miligrama kalcijuma.

Smokve

U jednoj šolji ove sočne voćke nalazi se oko 320 miligrama kalcijuma, ali u njih ne bi trebalo konzumirati svakodnevno jer je u pitanju izuzetno kalorična hrana.

Badem

Ovo voće od svih koštunjavih plodova sadrži najviše kalcijuma — u dvadesetak badema se nalazi oko 75 grama ovog minerala, a tu su i biljna vlakna, razni vitamini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.