Zašto su urme najzdravije voće na planeti

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog čega se smatraju najzdravijim voćem na planeti. Odličan su izvor prirodnih vlakana koja su organizmu neophodna za dobar rad creva. Prirodni šećer koji se nalazi u urmama, savršena je alternativa običnom šećeru.

Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Urme su, prema svom sastavu, prava prirodna multivitaminska tableta, koju mogu koristiti i deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka… skoro da nema bolesti koja se ne može lečiti hurmama.

Budući da sadrže lutein i zeaksantin, urme nazivaju vitaminima za oči. Lutein i zeaksantin posebno su važni za mrežnjaču i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. .

Sadrže i kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, pomažu da se crevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crevima da stvore dobroćudne bakterije. Kao što zaustavljaju dijareju, mogu pomoći i da se hrana brže i lakše probavi iz organizma.

Potrebno je uzeti nekoliko urmi i uveče ih potopiti u čistu vodu. Tokom noći, one će pustiti sok, koji je odličan laksativ, što će stimulisati lenja creva, prenosi Avaz.

2 komentara
  1. Bobo

    Zato što se ne proizvode kod nas!

    1. Aco

      Zbog klime.

Napišite komentar