Žena je svaki dan doručkovala dva jaja: Evo koje je promene uočila nakon mesec dana

Da li je opasno jesti jaja svaki dan? Da li će to povećati nivo holesterola u krvi? Pomoćnica urednika časopisa Health, Destin Menson, odlučila je da pronađe odgovore na ova pitanja. Sprovela je eksperiment u kojem je svaki dan doručkovala dva jajeta. Posle mesec dana takvog režima, otkrila je kakve je posledice primetila.

„Uglavnom bih umutila jaja i bacila ih u tiganj sa maslinovim uljem, dodala bih i spanać“, rekla je ona.

Posle mesec dana, Menson je zaključila da joj je proteinski doručak pomogao da se duže oseća sito, ali je takođe bila fokusiranija i pažljivija i manje nervozna. Takođe je primetila da je počela da pije više vode tokom obroka.

Istovremeno, nije primetila nikakvu razliku u nivou energije na mestu dana. Oko 17 časova bila je isto tako umorna i iscrpljena kao i pre eksperimenta.

„Planiram da počnem da jedem jaja za doručak, a ne svaki dan. Verovatno svaki drugi dan“, dodala  je Menson.

Šta se tiče stručnjaka, Viktorija Tejlor, nutricionista iz Britanske fondacije za srce, pozvala je ljude da ne brinu o podizanju nivoa holesterola u krvi usled jedenja jaja. Čini se da je to hrana koja ima malo zasićenih masti.

„Nedavne studije su pokazale da umerena konzumacija jaja – do jednog dnevno – ne povećava rizik od srčanih bolesti kod zdravih ljudi i može biti deo zdrave ishrane“, rekla je Tejlor.

Klinika Mejo tvrdi da je konzumiranje do sedam jaja nedeljno bezbedno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.