U trendu

AFP: Šta ako predsednički kandidat u SAD umre ili se povuče iz trke

Nikada se dosad nije dogodilo da je kandidat na američkim predsedničkim izborima umro ili morao da se povuče iz trke pred izbore, ali je hospitalizacija predsednika SAD Donalda Trampa zbog korona virusa mesec dana uoči izbora 3. novembra otvorila pitanja šta će se dogoditi ako do toga dodje, piše AFP.
Ako neko od kandidata napusti predsedničku trku odlaganje izbora nije verovatna opcija, navodi agencija.

Datum izbora u SAD je zakonska kategorija i oni su uvek održavaju u utorak posle prvog ponedeljka u novembru.

Na odlaganje izbora morala bi da pristanu oba doma Kongresa, Predstavnički dom gde većinu imaju demokrate i Senat u kom većinu imaju republikanci, navodi agencija i dodaje da su izbori održani po planu čak i za vreme Američkog gradjanskog rata, 1864. kada je Abraham Linkoln osvojio drugi mandat.

Kada je reč o mogućnosti zamene kandidata, AFP navodi da i Republikanska i Demokratska stranka imaju pravila kojima se to reguliše u slučaju potrebe.

U slučaju Republikanske stranke, zamenika kandidata za predsednika moglo bi da bira 168 članova Nacionalnog odbora stranke ili bi Odbor mogao ponovo da sazove nacionalnu konvenciju s više od 2.500 delegata da izaberu novog kandidata, a u oba scenarija potrebna bi bila obična većina.

Kod demokrata, novog kandidata biralo bi gotovo 450 članova Nacionalnog odbora stranke.

Zamenski kandidat, medjutim, verovatno ne bi mogao da se nadje na listiću. Problem je u tome što su listići već odštampani i više od tri miliona Amerikanaca već je glasalo dopisnim putem, navodi AFP.

Agencija podseća da se članovi elektorskog koledža okupljaju po svojim državama 14. decembra i glasaju za predsednika i potpredsednika i dodaje da bi se u slučaju da neki kandidat umre ili se povuče pre nego što elektori glasaju, stvari mogle zakomplikovati.
Tada se primenjuju zakoni pojedinih saveznih država, ali svaka stranka mogla bi, teoretski, da uputi svoje elektore da glasaju za zamenskog kandidata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.