ALB: Policija i vojska će proveraviti građane u samoizolaciji

TIRANA – Policija i vojska u Albaniji od sutra će biti na terenu kako bi kontrolisali i proveravali sve one koje krše pravila za samoizolaciju nakon povratka iz Italije ili drugih zemalja pogođenih virusom Kovid-19, prenosi portal Plusinfo.

Ovo je najavio albanski premijer Edi Rama putem video poruke, dodajući da će svako ko bude prekršio preporuku za samoizolaciju biti kažnjen novčanom kaznom od 5.000 evra i neće mu biti dozvoljeno da se vrati u mesto gde živi dok ne plati kaznu.

„Pratite zvanične informacije. Pratite savete zdrastvenih vlasti, koliko smo disciplinovaniji danas, toliko ćemo imati manje problema. Nismo pozvani da uzmemo oružje, već sami da se zaštitimo kućnom izolacijom. Oni koji su se vratili iz Italije i drugih zemalja pogođenim korona virusom u poslednjih 14 dana treba da se samoizoluju. Svako ko od njih od sutra bude uhvaćen na ulici, platiće kaznu od 5.000 evra i neće mu biti dozvoleno napuštanje zemlje dok ne plati kaznu. Ove mere nisu uzaludne. Nije lako da se ograniči sloboda kretanja, ali moramo da budemo pažljivi“, poručio je Rama.

Rama se zahvalio svima koji poštuju meru i zatvorili su noćne klubove, sportske sale, igroteke, pabove, diskoteke i internet klubove.

„Ovo se naziva građanstvo i ljudska solidarnost. Ako je zemljotres uzeo 51 život naših građana, bez upozorenje, korona nas upozorava. Proćićemo i ovu situaciju kao onu nakon zemljotresa. Budite mirni, bez straha i panike, ali budite pažljivi“, navodi Rama.

Takođe, dodao je da je Albanija spremna za ovaj trenutak, ali i za još goru situaciju.

„Albanija neće napraviti niti više, niti manje od drugih. Prihvatite pozitivno ovu meru za ograničenje slobode kretanja. U iščekivanju povratka normalnog načina života“, zaključuje Rama.

U toj zemlji danas je registrovana prva žrtva korona virusa, a zaraženo je još 11 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.