Alerberger: Trećina Austrijanaca imalo koronu

BEČ – Direktor Agencije za zdravlje i bezbednost ishrane (AGES) Franc Alerberger procenjuje da je u Austriji 30 odsto stanovništva bilo zaraženo korona virusom.

O prokuženosti građana postoje različite procene, pre svega o pitanju koliko je Austrijanaca imalo asimptomatsku infekciju.

Aktuelni podaci o tome koliko je Austrijanaca bilo u kontaktu sa korona virusom idu od sedam do 30 odsto.

Alerberger svoju tvrdnju da je prokuženost dostigla 30 odsto zasniva na podacima iz studije sprovedene u Išglu, gde je pre godinu dana bilo glavno žarište.

Alerberger ukazuje da prema podacima iz studije može da se dođe do zaključka da je nešto više od tri miliona Austrijanaca bilo inficirano do sada.

Poređenja radi do sada je, prema podacima AGES, oko 450.000 ljudi pozitivno testirano na korona virus.

Naučnik sa Tehničkog univerziteta u Beču koji se bavi simulacijama Niki Poper je krajem prošle nedelje izneo podatak da je oko 15 odsto Austrijanaca bilo inficirano, što je između 1,3 i 1,5 miliona ljudi.

Ovi podaci su austrijskim vlastima veoma važni u postizanju kolektivnog imuniteta.

Inače, prema mišljenju eksperata neophodno je da najmanje 50 do 60 odsto stanovništva ima imunitet da bi se dostigao ovaj cilj koji bi omogućio normalan život.

Vakcinacija u Austriji se sprovodi veoma sporo, sporije nego što je bilo planirano i to zbog problema u isporukama farmaceutskih kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.