U trendu

Aljaska: Još jedna ozbiljna alergijska reakcija na vakcinu

ENKORIDŽ – Još jedan zdravstveni radnik loše je odreagovao na Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa, pošto je došlo do anafilaktičke reakcije koja je zahtevala hitnu intervenciju lekara, i to u istoj bolnici na Aljasci.

Prema pisanju CBS Njuza, dvoje medicinara koji su imali reakciju su stabilno, s tim da je žena srednjih godina gore prošla od kolege.

Ona nije imala ranije problema sa alergijama, a nakon davanja vakcine zadržana je u bolnici u Džunou.

Vakcinu je primila u utorak, a deset minuta kasnije pokazala je znake anafilaktičke reakcije, sa ubrzanim pulsom, kratkim dahom i osipom i crvenilom po koži“, rekla je Lindi Džons, iz službe za hitne slučajeve bolice Bartlet.

Njene kolege su brzo reagovale i dale joj anti-alergijski lek.

„Dobila je epinefrin i benadril, primljena je na odeljenje i dobila infuziju. Njena reakcija je bila ozbiljna, ali nije bila životo ugrožena. Uprkos problemu, delovala je entuzijastično zbog toga što je dobila vakcinu i govorila je da će ohrabrivati kolege da se i oni vakcinišu“, dodala je Džons.

U drugom slučaju koji se desio u istoj bolnici, muškarcu su deset minuta nakon dobijanja vakcine otekle oči, imao je blagu glavobolju i osetio je grebanje u grlu.

„Njegova reakcija nije bila anafilaktička. On se vratio u normalu posle sat vremena i pušten je odmah“, navodi se u saopštenju bolnice, koja je prosledila izveštaj o alergijama američkom Centru za prevenciju bolesti (CDC).

Iz ove zdravstvene ustanove dodaju da je 400 medicinskih radnika zatražilo vakcinaciju, a da je 144 medicinara vakcinisano danas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.