U trendu

Ambasador: Nema državljana Srbije među zaraženima u Italiji

RIM – Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić izjavio je danas da za sada nema podataka da među zaraženima od koronavirusa u Italiji ima državljana Srbije.

On je za Tanjug rekao da je ambasada tražila podatke od zvaničnika, ali da za sada nema informaciju o tome da ima zaraženih Srba.

Prema njegovim rečima, ambasada je stalno u kontaktu sa građanima Srbije koji se javljaju i traže informacije.

„Javljaju se naši građani, pitaju da li mogu da lete. Javljaju se i turističke agencije sa sličnim pitanjima“, rekao je Aleksić.

Ambasador Aleksić rekao je i da se situacija u vezi sa koronavirusom menja iz sata u sat i da je, prema poslednjim podacima, zaraženo 219 osoba, pet je preminulo, a jedna osoba je izlečena.

Kako je rekao, u Lombardiji je registrovano 167 zaraženih, u Venetu 27, u regionu Emilija Romanja 18, Pijemontu četiri, a u Laciju tri osobe – dva Kineza i jedan Italijan koji su ozdravili

On ističe da su izdvojena dva velika žarišta – u Lombardiji i Venetu – u kojima živi ukupno 50.000 stanovnika i da su ona stavljena u potpunu izolaciju.

„Italijanska Vlada donela je dekret 22. februara u kome su proširene mere i sada su ti lokaliteti potpuno zabranjeni – nema izlazaka, nema ulazaka, predviđene su čak i zatvorske kazne i moraju da se primenjuju pravila, a kazne idu i do tri meseca zatvora“, rekao je Aleksić.

On dodaje i da je šest italijanskih regiona uvelo suspenziju sportskih i drugih manifestacija.

„Zatvoreni su vrtići, obustavljeno je privremeno nastava u školama, na fakultetima, muzeji, ustanove kulture, to su ove severne regije koje su pogođene i koje se bore. Preduzimaju se velike i opsežne nere za suzbijanje širenja virusa i izveštava se svakodnevno“, rekao je Aleksić.

On je dodao da šef civilne zaštite dva puta dnevno organizuje konferencije za novinare na kojima obaveštava o novim podacima i novim smernicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.