Ambasadori Nemačke i Francuske u Srbiji obeležili 58. godišnjicu Jelisejskog sporazuma

 Nemačka i Francuska, 58 godina nakon potpisivanja Jelisejskog sporazuma saradjuju na najvišem političkom nivou, ali i u oblastima industrije, odbrane, kulture, mladih, obrazovanja i administracije.

Dve zemlje aktivno saradjuju i po pitanjima koja se tiču Srbije.

U zajedničkom saopštenju ambasada Francuske i Nemačke u Srbiji navodi se da te zemlje takodje snažno podržavaju proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma na Zapadnom Balkanu, podstiču regionalnu saradnju i pomirenje na Balkanu „dajući aktivan doprinos dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU“.

Francuska i Nemačka, navodi se, traže brzu obnovu dijaloga, neposredno po završetku izbora na Kosovu.

U Srbiji te dve zemlje ulažu značajna sredstva i u unapredjenje novih tehnologija i održivog razvoja koji „doprinosi stabilizaciji nacionalne ekonomije i životne sredine“.

„Nemačka i Francuska blisko saradjuju prilikom realizacije projekata. Podržavamo Srbiju u implementaciji Zelenog sporazuma, pre svega u oblasti energije iz obnovljivih izvora i energetske efikasnosti“, rekao je ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib i dodao da je njegova zemlja u ta dva sektora uložila oko 840 miliona evra.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni rekao je da ta zemlja u Srbiji ima velike infrastrukturne projekte kao što su gondola na Zlatiboru, Beogradski metro i postrojenje za preradu otpada u Vinči.

„U septembru 2019. smo u Srbiji otvorili Francusku agenciju za razvoj, operatora koji odobrava finansijske olakšice. U 2021. ova agencija će odobriti od 150 do 200 miliona evra finansijskih olakšica“, rekao je on.

Saradnja dve zemlje nije izostala ni tokom pandemije korona virusa, pre svega kada je Nemačka u svojim bolnicama primila pacijente iz Francuske i pružila im adekvatnu medicinsku pomoć jer su bolnice u Francuskoj bile preopterećene.

Nemačka i Francuska danas obeležavaju 58. godišnjicu Jelisejskog sporazuma koji su 1963. godine potpisali savezni kancelar Konrad Adenauer i predsednik Šarl de Gol sa ciljem da se spoje dva naroda koje su razdvajala tri krvava rata i medjusobno nepoverenje, navodi se u saopštenju ambasada.

Ugovor je dopunjen dodatnim sporazumom koji su 2019. u Ahenu potpisali predsednik Emanuel Makron i savezna kancelarka Angela Merkel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.