U trendu

Američke fabrike zabeležile pad narudžbina u februaru

VAŠINGTON – Nove narudžbine kapitalnih dobara proizvedenih u SAD pale su u februaru 2021. nakon devet meseci uzastopnog rasta, što nagoveštava određeno „hlađenje“ poslovne potrošnje na opremu u prvom kvartalu.

Američki proizvođači trajne robe registrovali su u februaru pad porudžbina od 1,1 posto, a takođe je opala potražnja kupaca u ključnom sektoru koji prati poslovna ulaganja, objavilo je Ministarstvo trovine SAD, izveštava agencija AP.

Obim pada je iznenadio ekonomiste, a do njega je verovatno došlo zbog znatnih poremećaja izazvanih zimskim mećavama koje su prošlog meseca pogodile veći deo zemlje, povrh tekućih problema u lancima snabdevanja, dodaje američka agencija.

Narudžbine u kategoriji proizvoda koji spadaju u poslovne investicije, takođe su pale za 0,8 procenata u februaru, nakon solidnog povećanja od 0,6 posto u januaru i 1,5 odsto u decembru.

Volatilni transportni sektor registrovao je pad narudžbina od 1,6 posto, pri čemu je potražnja za komercijalnim avionima skočila za 103 odsto, zahvaljujući pokleklom proizvođaču Boeingu, koji je prvi put od decembra 2019. godine uknjižio neto pozitivan rezultat porudžbina.

S druge strane, narudžbine automobila i auto delova su potonule za 8,7 procenata, a uz to su brojni pogoni zatvoreni zbog globalne nestašice poluprovodnika, ključne komponente u proizvodnji automobila i kamiona.

Potražnja za kapitalnim proizvodima koji nisu namenjeni odbrambenom sektoru, izuzimajući avione, pala je za 0,9 procenata, a ta kategoriju se često koristi kao indikator za procenu poslovnih investicionih planova.

Ekonomisti predviđaju oporavak u narednim mesecima, budući da računaju na povećanje investicione potrošnje preduzeća kao reakciju na postepeno smanjenje slučajeva korona virusa i paket podsticaja predsednika DŽoa Bajdena vredan 1,9 biliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.