Amerikanci letos pasoše čekaju tri do četiri i po meseca

 Amerikanci koji su planirali da putuju u inostranstvo ovog leta možda će morati da to odlože ukoliko im treba novi pasoš ili prodženje postojećeg.

Stejt department je danas saopštio da se na pasoš čeka 12 do 18 nedelja, čak i ako se plati ubrzana procedura.

Toliko dugo čekanje je nus-posledica pandemije korona virusa koja je izazvala ekstremne poremećaje u procesu izdavanja dokumenata u domaćim centrima i ambasadama i konzulatima SAD po svetu.

Jedna zvaničnica Stejt departmenta je rekla da obradu čeka izmedju milion i po i dva miliona podnetih zahteva za pasoš, što znači da zahtevi koji sada budu podneti, verovatno neće biti obradjeni pre jeseni.

Rejčel Arnt, zamenica pomoćnika državnog sekretara za pasoške usluge, rekla je da Stejt department ponovo angažuje službenike širom SAD kako se ublažavaju mere ograničenja uvedene zbog kovida-19.

Poručila je Amerikancima da zahteve za nov pasoš ili produženje postojećeg podnose bar šest meseci pre planiranog putovanja.

Stejt department i Odeljenje za nacionalnu bezbednost već su preduzeli korake kako bi Amerikancima u inostranstvu kojima je istekao pasoš, olakšali povratak kući.

Te dve službe su u maju objavile da će američki državljani koji su u inostranstvu i kojima je pasoš istekao 1. januara 2020. ili kasnije, moći da s tim, isteklim pasošem, udju u Sjedinjene Države do 31. decembra 2021. godine. Ta odredba se ne odnosi na putovanja u treće zemlje, sem u tranzitu, ka SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.