Antikovid vakcina i za migrante

RIM – Predstojeći božićni praznici biće u znaku odgovornosti, odricanja, ali i nade, jer najzad vidimo svetlo na kraju ovog tunela pandemije korona virusa, izjavio je danas komesar italijanske vlade za vanredne prilike Domeniko Arkuri za televiziju RAI 3.

Govoreći o antikovid vakcinama, Arkuri je rekao da će “čim budu dostupne, vlada obezbediti količine koje će omogućiti vakcinaciju svih Italijana”.

On je potvrdio da i oni koji se nađu na teritoriji Italije imaju prvo na vakcinu, što se odnosi i na migrante.

Njegov kolega koordinator vladiniog naučno-tehničkog komiteta Agostino Mioco je, u istoj emisiji, rekao da se „uskoro može očekivati faza u kojoj će se udvostručiti kritičnost – u hitnoj pomoći mogli bi se naći zajedno oni koji će imati sezonski grip i oni koji će biti zaraženi kovidom-19”.

Na pitanje da li je previše naučnika koji odlučuju o epidemiološkim merama, Mioco je kazao da „naučnici preporučuju, a političari donose mere. Za naučnike jedan metar je uvek 100 centimetara, a političari često traže da to bude naprimer 70 cm”, objasnio je oktor Mioco.

O antikovid vakcinaciji za što vlada priprema plan, on je rekao da bi „obavezno vakcinisanje moralo biti regulisano zakonom”, a takvu odluku može doneti samo parlament.

Objasnio je da bi vakcinisanje eventualno moglo biti obavezno samo za rizične kategorije kao što su zdravstveni radnici, vojska i policija, a za ostale, poput običnog penzionera, vredi više preporuka nego obaveza, rekao je Mioco.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.