AP: Bela kuća pritiska FDA da odobri vakcinu do kraja dana

VAŠINGTON – Šef osoblja Bele kuće Mark Medouz vršio je danas pritisak na direktora američke Uprave za hranu i lekove (FDA) Stivena Hana da do kraja dana odobri hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanija „Fajzer“ i „Bajontek“, zapretivši mu otkazom, prenosi AP pozivajući se na dvojicu neimenovanih zvaničnika administracije.

Jedan od zvaničnika rekao je da je Medouz razgovarao telefonom sa Hanom, dok je drugi naveo da je Medouz rekao direktoru FDA da je njegovo radno mesto ugroženo ukoliko odobrenje za hitnu upotrebu ne bude izdato pre subote.

Kako je naveo, Han je nagovestio da će preneti regulatorima da dozvole da se dobije hitno odobrenje za vakcinu.

Han je, međutim, osporio način na koji je okarakterisan njegov razgovor sa Medouzom.

„Ovo je netačan prikaz telefonskog razgovora sa šefom osoblja. FDA je ohrabrena da nastavi da radi ekspeditivno na zahtevu kompanija ‘Fajzer’ i ‘Bajontek’ za odobrenje za hitnu upotrebu. FDA je posvecena da brzo izda ovo odobrenje, kao što smo i naznačili u našem jutrošnjem saopštenju“, naveo je Han.

FDA je ranije danas saopštila da će ubrzano raditi na odobrenju za hitnu upotrebu vakcine.

AP navodi da je i američki predsednik Donald Tramp vršio pritisak da se brzo dobije odobrenje za vakcinu i da je na Tviteru uputio poruku Hanu, u kojoj sepožalio da se FDA i dalje ponaša kao „velika, stara, spora kornjača“.

„Prekinute da igrate igrice i počnite da spašavate živote“, poručio je Tramp.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.