Arundati Roj optužila vladu da koristi pandemiju

INDIJA – Poznata indijska književnica, autor bestselara “Bog malih stvari” i politička aktivistikinja optužila je indijsku vladu da pandemiju korona virusa koristi kako bi podstakla netrpeljivost između hindusa i muslimana.

Prema rečima književnice, taktika vladajuće nacionalističke hindu BJP partije, koju koristi za suzbijanje pandemije Covid19, podseća na onu koju su koristili nacisti u toku holokausta.

„Mi patimo, ne samo od korone, već i od krize mržnje, i krize gladi. Pod maskom COVID-19 vlada uhapsi mlade studente, osuđuje advokate novinare i urednike, političke aktiviste i intelektualace. Neki su od njih nedavno zatvoreni. Situacija se približava genocidu“, rekla je za “Dojče Vele” Roj.

BPJ partija odbacila je tvrdnje književnice kao netačne i neosnovane.

Druga najmnogoljudnija zemlja na svetu Indija koja ima 1. 3 milijarde ljudi trenutno je u sred šestonedeljnog zatvaranja širom zemlje.

Prema podacima sa Instituta Džon Hopkins, vlasti su do sada potvrdile 13. 835 infekcija novim korona virusom, što je rezultiralo smrću 452 osobe.

Međutim, Indija se često navodi kao zemlja u kojoj bi jaz između službenih brojeva i stvarnih brojeva zaraženih i umrlih osoba mogao biti posebno veliki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.