U trendu

Australija: Brže do buster doze, novi negativan rekord

SIDNEJ – Australija je danas smanjila period između primanja druge i buster doze antikovid vakcine, jer je ponovo zabeležen rekordan broj novoobolelih od korona virusa, a u međuvremenu, otkazani su brojni letovi, a božićna putovanja su stavljena u drugi plan.

Od 4. januara, Australija će nuditi buster doze svakoj punoletnoj osobi koja je dobila drugu dozu pre najmanje četiri meseca, a interval će se smanjiti na tri meseca na kraju januara, izjavio je savezni ministar zdravlja Greg Hant, preneo je Rojters.

„Ovi datumi su određeni zbog toga što želimo da građanimo damo zaštitu (od omikrona) na vreme“, kazao je Hant novinarima u Kanberi.

Mnoge australijske zemlje su pritisnule saveznu vladu da proširi listu osoba koje mogu da prime buster dozu, kako bi se zaustavilo širenje omikrona, a danas je zabeleženo blizu 9.100 novih slučajeva, a prethodni rekord od početka pandemije pao je u četvrtak, kada je obolelo oko 8.200 ljudi.

Najprometniji aerodrom u Australiji, sidnejski, otkazao je danas 80 od 500 domaćih letova, rekao je portparol aerodroma za Rojters, bez obrazloženja za tu odluku.

Australija je dosad vakcinisala oko 90 odsto stanovništva starijeg od 16 godina sa dve doze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar