U trendu

Australija: Prvi smrtni slučaj primaoca AstraZenekine vakcine

MELBURN – Australija će nastaviti s kontrolom vakcinacije protiv korona virusa nakon prvog smrtnog slučaja, 48-godišnje žene, nakon vakcinacije AstraZenekinom vakcinom, izjavio je danas ministar zdravlja te zemlje Greg Hant.

U petak je u Australiji prijavljen prvi smrtni slučaj primaoca vakcine AstraZeneka zbog krvnih ugrušaka, ukupno ttreći slučaj pojave krvnih ugrušaka nakon vakcinacije ovim preparatom, prenosi Rojters.

„Vlada će zatražiti od Australijske tehničke savetodavne grupe za imunizaciju (ATAGI) da obezbedi kontinuirani pregled svih vakcinisanih“, izjavio je ministar Hant i dodao da neće biti novih mera koje bi ograničavale upotrebu vakcine AstraZeneke.

Do sada je u Australiji vakcinisano najmanje 885 iljada ljudi preparatom AstraZeneke, što se podudara sa učestalošću pojave krvnog ugruška kod jednog na 295.000 vakcinisanih, saopštila je ranije nadležna ustanova.

Hant je takođe rekao da će iduće nedelje biti doneta odluka o tome da li će se sportistima i pomoćnom osoblju dati prioritet za vakcinaciju s obzirom da se bliže Olimpijske igre u Tokiju.

U Australiji je do sada potvrđeno nešto manje od 29.500 slučajeva kovid-19 i ukupno 910 smrtnih slučajeva inficiranih korona virusom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.