U trendu

Australija: Širenje omikrona poremetilo otvaranje privrede

SIDNEJ – U Australiji je danas evidentiran još jedan rekordan porast broja novozaraženih korona virusom, a širenje visoko zarazne omikron varijante poremetilo je planirani i očekivani restart australijske ekonomije.

Prethodnog dana je potvrđeno još 11.264 novih slučajeva kovida-19 i pet smrtnih slučajeva među kovid pacijentima, što je ukupno 2.200 žrtava od početka pandemije, pokazuju zvanični podaci, prenosi Rojters.

Vlasti nisu precizirale da li je bilo koji od novih smrtnih slučajeva među obolelima od kovida povezan sa omikron sojem, ali nova varijanta virusa za koju medicinski stručnjaci kažu da je lako prenosiva, ali manje virulentna od prethodnih sojeva, počela je da se širi u Australiji baš kada je zemlja počela da razmatra da se ponovo otvori nakon skoro dve godine restrikcija.

Sa ponovnim porastom broja inficiranih, uprkos stopi vakcinacije od preko 90 odsto Australijanaca starijih od 16 godina, državni čelnici vratili su neke epidemiološke mere kao što je obavezno nošenje maske, provera kju-ar kodova na javnim mestima i obavezna samoizolacija za hiljade radnika u sektoru ugostiteljstva, zabave i avio-prevoza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar