Australija: Smanjuje se broj obolelih u Sidneju

KANBERA – Australijska država Novi Južni Vels, čiji je glavni grad Sidne, danas je zabeležila najmanji porast obolelih od korona virusa u tri dana, pošto je na testu bilo pozitivno 15 osoba, u odnosu na 36, koliko ih je bilo pozitivno dan ranije.

Zdravstvena služba ove države je potvrdila da je pronašla nekoliko slučajeva novog soja kovida 19, koji se pojavio u Velikoj Britaniji, preneo je Rojters.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Beređzilijan je rekla da je prerano da se kaže da se kaže da je veće zaražavanje zaustavljeno, nakon što su severozapadna predgrađa Sidneja ušla u treći dan od pet dana lokdauna, koliko je planirano.

„Zadovoljna sam onim što sam videla preko noći, ali i dalje je situacija lako zapaljiva“, rekla je premijerka.

Vlada će do srede objaviti kako će izgledati Božić i narednih nekoliko dana, po pitanju restriktivnih mera.

Ipak, druge australijske države su brzo zatvorile granice za svih pet miliona stanovnika Sidneja, narušavajući planove za božićna putovanja.

„Očigledno je da 2020. godina nije završila sa nama. Događaji iz prethodnih dana, nemam sumnje, su neverovatno frustrirajući i razočaravajući za ljude iz cele zemlje, koji su imali planove da budu zajedno tokom praznika i putuju“, rekao je premijer Australije Skot Morison.

Država Novi Severni Vels je u petak uvela restriktivne mere za oko 250.000 stanovnika Sidneja, a utvrđeno je da su u više od 80 lokacija u Sidneju, uključujući kafiće, teretane, kockarnice i supermarkete, boravili ljudi koji su kasnije oboleli od korona virusa.

Vlasti su urgirale na svakog ko je bio u tim objektima odmah ode u samoizolaciju ili se testira na korona virus, dok je mnogo letova iz Sidneja otkazano u ponedeljak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.