U trendu

Austrija danas sprovodi veliko popuštanje mera

BEČ – Austrija je danas, nakon više od pola godine epidemiološkog zaključavanja, sprovela veliko popuštanje mera sa otvaranjem restorana, hotela, sportskih i kulturnih manifestacija.

Ostaju zatvoreni još samo noćni lokali i neće moći da se održavaju velike manifestacije sa više od 1.500 ljudi u zatvorenom i više od 3.000 na otvorenom.

U svim oblastima koje se otvaraju važi pravilo da osoba koja koristi usluge mora biti ili negativno testirana, izlečena od korona virusa, ili vakcinisana.

Kao dokaz, odnosno „ulaznica“ u restorane, hotele, i sve drugo važi sertifikat o vakcinaciji, lekarski atest ili potvrda o preležanoj koroni.

Od početka juna Austrija će uvesti elektronski sertifikat sa QR kodom, a od kraja juna se nada da će on biti uveden za celu EU.

Ko je preležao Kovid19 ili je vakcinisan neće morati da se testira pred odlazak u ugostiteljski objekat, bioskop, pozorište, hotel, na stadion.

Svi ostali moraće da se testiraju, pri čemu test za kućnu upotrebu važi samo 24 sata, antigenski test važi 48 sati, a PCR test 72 sati.

Pojedini lokali nudiće svojim gostima i testiranje na ulazu.

Inače ostala je na snazi obaveza nošenja maski u zatvorenom, a u ugostiteljskim objektima za jednim stolom mogu sedeti maksimalno četiri odrasle osobe i šestoro dece, a na otvorenom do 10 odraslih i desetoro dece.

U svim lokalima važi i obaveza registracije svih gostiju.

Inače ograničeno je i radno vreme do 22 sata.

Skup od više od 10 osobatretiraće se kao manifestacija, i za njega će važiti pravilo obavezno posedovanja negativnog testa, potvrde o vakcinaciji ili atest o preležanoj koroni, te se mora i prijaviti kod opštinskih vlasti, a od 51 osobe mora da se zatraži dozvola i obezbede sedeća mesta.

U zatvorenom prostoru moguće je održati manifestaciju sa do 1.500 ljudi, a na otvorenom do 3.000.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.