Austrija slavi 65 godina članstva u UN

BEČ – Austrija danas obeležava 65. godišnjicu od prijema u članstvo u Ujedinjenim nacijama, a tim povodom šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg poručuje da je pandemija korona virusa podsetila koliko je neophodna globalna organizacija poput UN.

„Da nema UN morali bi je, iz sopstvenog interesa, izmisliti. UN ostaju srce efektivnog multilateralizma“, naglasio je on u poruci koju je objavila agencija APA.

Korona virus kriza, prema njegovim rečima, pokazuje da nijedna država sama ne može da svlada globalne izazove, kakva je i promena klime.

„To možemo samo zajedno, kao UN“, poručuje Šalenberg.

Istakao je da je Austrija ponosna što je sedište UN i što šest decenija daje svoj doprinos mirovnim misijama.

Podsetio je i na istorijski značaj učlanjenja u NATO, ukazujući da su Državni sporazum i neutralnost zemlji doneli slobodu, a prijem u svetsku organizaciju zapečatio je dugo željeno ponovno uključenje u međunarodnu zajednicu.

Šalenberg je podsetio da je Austrija od 1960-te sa 100.000 vojnika i civilnih pomagača učestvovala u više od 100 mejunarodnih misija.

Danas učestvuje u misijama UN u Libanu, na Maliju, Kipru, u Zapadnoj Sahari i na Bliskom istoku.

Austrija je 14. decembra 1955. primljena u članstvo UN zajedno sa Bugarskom, Finskom, Mađarskom, Irskom, Italijom, Portugalijom, Rumunijom, Španijom, Albanijom, Kambodžom, Jordanom, Laosom, Libijom, Nepalom i Sri Lankom.

Inače je jedan Austrijanac, Kurt Valdhajm, osporavan zbog svoje prošlosti u Drugom svetskom ratu, bio generalni sekretar UN u dva mandata od 1972.do 1981. godine.

Povodom jubileja članstva danas će zgrada Ministarstva spoljnih poslova Austrije biti osvetlena plavom bojom, karakterističnom zastavi svetske organizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.