U trendu

Austrijska vlada danas odlučuje o „otključavanju“

BEČ – Austrijska vlada danas posle podne donosi odluku o daljem kursu u borbi protiv pandemije korona virusa, to jest da li će doći do postepenog popuštanja mera.

Iako broj novoobolelih nije pao na željeni nivo ispod 1.000, očekuje se da će vlada, zbog umora građana i teške situacije privrede, doneti odluku u korist popuštanja mera.

Premainformacijama iz krugova vlade,škole će, nakon semestarskog raspusta, koji se u Beču i Donjoj Austriji završava u ponedeljak, ponovo početi sa nastavom.

Međutim,nastava će se održavati uz stroge mere, koje su važile na proleće, a to znači da će razredi biti podeljeni, i da će ići na smenu u školu.

Takođe predviđeno je da prodavnice ponovo otvore, ali uz značajna ograničenja.

Tako će broj kupaca biti znatno smanjen – na jednog na 20 kvadratnih merata.

Pre svega male radnje moraće drastično da smanje broj osoba u prostoru, dok će veliki morati da zaposle osoblje koje će kontrolisati broj kupaca.

Zbog toga se očekuje da će ispred velikih lanaca nastati velike gužve.

Pored toga, u prodavnicama moraće da se nose samo maske tipa FFP2.

Takođe i uslužne delatnosti moćiće da počnu ponovo sa radom, kao što su frizeri, čiji će zaposleni morati da nose FFP2 maske, ali i nedeljno da se testiraju.

Isto tako planirano je skraćenje policijskog časa, sa celodnevnog, kao što je aktuelno na snazi, na period od 20 do šest sati ujutro.

Kao i kod celodnevnog policijskog časa važiće izuzeci za odlazak na posao, pružanju pomoć drugima, ispunjavanju porodičnih obaveza.

I dalje ostaju zatvoreni gastronomija, hoteli i fitnes centri, za koje je neizvesno kada će ponovo moći da rade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.