U trendu

Azar traži od Senata 2,5 milijardi $ za borbu protiv virusa

VAŠINGTON – Američki ministar za zdravstvo i ljudske službe (HHS), Aleks Azar, izjavio je danas da će u SAD verovatno biti više slučajeva koronavirusa i zatražio od pododbora Senata da odobri sredstva u iznosu od 2,5 milijardi dolara za borbu protiv epidemije, nakon što je predložio rezove u budžetu.

Iako je neposredan rizik za pripadnike američke javnosti i dalje mali, virus se sada prenosi u zajednicama u velikom broju zemalja, izvan Azije, što je veoma zabrinjavajuće, rekao je Azar govoreći pred senatskim pododborom za aproprijacije.

On je kayao, prenosi Rojters, da su nedavne brzorastuće epidemije u Iranu i Italiji posebno zabrinjavajuće.

„Blisko sarađujemo sa državnim, lokalnim i privatnim sektorskim partnerima da bi se pripremili za ublažavanje potencijala širenja virusa u Sjedinjenim Američkim Državama, jer ćemo verovatno imati ovde više slučajeva“, rekao je Azar.

On je naveo da će dodatna finansijska sredstva pomoći da se u SAD proširi nadzorni sistem za novi virus, podrže državne i lokalne vlade, pomogne u razvoju vakcina i terapija i povećaju zalihe zaštitnih sredstava poput hirurških maski.

Istovremeno, Trampova administracija je juče zatražila od Kongresa dodatne dve i po milijarde dolara za pripremu za slučaj epidemije i za pomoć drugim državama.

(Tanjug)