U trendu

Bahrein i UAE uvode i Fajzer kao treću dozu posle Sinofarma

ABU DABI/MANAMA 3. juna (Tanjug) – Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein stavili su na raspolaganje Fajzer i Bajontek vakcinu protiv korona virusa kao dodatnu (buster) dozu onima koji su prvobitno imunizovani vakcinom koju je razvio kineski Sinofarm.

U Abu Dabiju, glavnom gradu UAE, ova treća doza je moguća tri meseca nakon što je primenjena druga vakcina, saopštio je predstavnik „Mubadala Helt“, koji je deo državnog zdravstvenog fonda, prenosi Rojters.

On je naglasio da se vakcina drugog proizvođača može dobiti kao dodatna doza, ali da je to slobodna odluka primaoca, a zdravstveni radnici nisu dali preporuke u vezi sa tim.

U Bahreinu, vladin predstavnik je takođe potvrdio da oni koji ispunjavaju uslove mogu dobiti dodatnu dozu vakcina Fajzera ili Sinofarma, bez obzira na to koju su prvobitno primili, a vlada nije dala preporuke u vezi izbora same vakcine.

„Volstrit džurnal“ je danas preneo izjavu podsekretara za zdravstvo Bahreina Valida Kalife Al Manea, koji je rekao da vakcina Sinofarm pruža visok stepen zaštite, ali da se starijima od 50 godina, gojaznim osobama i onima koji imaju hronične bolesti, preporučuje Fajzer kao treća „buster“ doza šest meseci nakon primanja druge doze Sinofarma.

UAE su započeli imunizaciju sa Sinofarmom u decembru, a u aprilu je uvedena vakcina Fajzera, dok su treće doze kineske vakcine ponuđene u istom mesecu onim stanovnicima kod kojih nije došlo do stvaranja dovoljnog broja antitela protiv kovida 19.

Bahrein se trenutno bori protiv svog najvećeg talasa infekcija, dok UAE beleže gotovo dvostruko više slučajeva kovida 19 nego pre sedam meseci.

Bahrein je prošlog meseca zabeležio vrhunac dnevnih infekcija sa oko 3.000 slučajeva, a UAE trenutno prijavljuju oko 2.000 slučajeva dnevno, što je manje od februarskog vrhunca od 3.977, ali otprilike dvostruko više od onoga što je prijavljivano početkom decembra.

Kineska vakcina Sinofaram je 78,1 odsto efikasna protiv simptomatskog kovida 19, prema studiji objavljenoj prošlog meseca u medicinskom časopisu JAMA (Journal of the American Medical Ašociation).

Međutim, istraživači su saopštili da je nedovoljno podataka u studiji za starije osobe i one sa hroničnim bolestima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.