U trendu

Bajden i Mun: Zajedno do denuklearizacije Korejskog poluostrv

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je nakon sastanka s predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom duboku zabirunutost zbog odnosa sa Severnom Korejom, i najavio da će poslati novog specijalnog izaslanika u region da pomogne da se izvrši pritisak na Pjongjang kako bi odustao od programa nuklearnog naoružanja.

Bajden je na zajedničkoj konferenciji za štampu s Munom juče u Vašingtonu saopštio da je imenovao Sunga Kima, koji je ranije bio ambasador u Južnoj Koreji, za novog specijalnog izaslanika u regionu.

Kako javlja rojters, on je takođe ostavio mogućnost da se sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom sastane, ali isklljučivo pod pravim uslovima, što je južnokorejski predsednik pozdravio kao posvećenost SAD diplomtaskom rešenju i spremnosti za dijalog sa Severnom Korejom.

Mun Džae-in izjavio je nakon sastnaka da će njegova zemlja blisko sarađivati sa SAD kako bi se postigla potpuna denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Mun je novinarima rekao da svet pozdravlja povratak Sjedinjenih Država kao lidera na međunarodnu scenu.

On je poručio da će dva saveznika zajedno raditi na suzbijanju pandemije kovid-19, obnovi globalne ekonomije i rešavanju problema klimatskih promena.

Bajden takođe želi da Južna Koreja zauzme čvršći stav prema kineskoj aktivnosti prema Tajvanu i drugim potezima koje Peking povlači u regionu, pošto Vašington Kinu vidi kao svoj najvećeg ekonomskog konkurenta.

Mun je pred susret najavio da će iskoristiti priliku da zatraži pomoć SAD za svoju zemlju kako bi ubrzala vakcinaciju protiv korona virusa, pošto je Južna Koreja do sada imunizovala samo oko pet odsto svog stanovništva.

Mun je, nakon japanskog premijera Jošihide Suge, drugi strani lider koji je posetio Belu kuću od kako je Bajden u januaru stupio na dužnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.