U trendu

Bajden potpisao uredbu o zdravstvenoj zaštiti

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je uredbu kojom se proširuje mogućnost prijave za sistem zdravstvene zaštite građanima koji ne mogu da je ostvare preko svojih poslodavaca.

Bajden je potpisao i uredbu kojom se poništava zabrana finansiranja međunarodnih neprofitnih organizacija koje podržavaju i pružaju savete za abortus.

„Potpisujem dve uredbe koje će otkloniti štetu koju je počinio Tramp”, rekao je Bajden u Ovalnoj sobi.

Kako objašnjava Glas Amerike, potpisivanjem uredbe o zdravstvenoj zaštiti građanima se na sajtu „healthcare.gov“ omogućava prijava za zdravstveno osiguranje u periodu od 15. februara do 15. maja.

Prethodno je program bio dostupan tokom šest nedelja u godini.

Bajden je najavio da će podržati programe koji su pokrenuti na osnovu Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, donetog 2010. godine za vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame.

Američki predsednik smatra da su hitne promene važne zbog pandemije korona virusa.

Bajden, koji je dužnost preuzeo prošle sedmice, zatražio je od federalnih agencija da preispitaju odluke koje je Trampova administracija donela u vezi sa kriterijumima koji su građanima otežavali prijavu za “Medikejd” program zdravstvenog osiguranja za građane slabijeg imovnog stanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.