Bajden sutra na odavanju pošte za preminule od korone

VAŠINGTON – Kada sutra bude stigao u Vašington novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden će sa suprugom Džil, potpredsednicom Kamalom Haris i njenim suprugom Dagom, prisustvovati ceremoniji u znak sećanja na više od 400 hiljada žrtava epidemije korona virusa u SAD.

Pošta će im biti odata i paljenjem 400 reflektora koji će osvetliti jezero-ogledalo ispred spomeničkog kompleksa predsedniku Abrahamu Linkolnu, preneo je CNN.

Kako navodi AP, broj preminulih među skoro 25 miliona potvrđenih slučajeva kovida-19 u SAD premašio je 400 hiljada i nastavlja da raste.

„Sve što je učinjeno bilo je prožeto nekompetentnošću i neiskrenošću i zato plaćamo ovako visoku cenu“, izjavio je dr Irvin Redlener direktor nacionalnog Centra za vanredne situacije pri Univerzitetu Kolumbija i jedan od brojnih zdravstvenih eksperata koji je tvrdio da će način na koji administracija Donalda Trampa upravlja epidemijom rezulturati hiljadama smrtnih ishoda koji bi se mogli izbeći.

Brojka od preko 400 hiljada žrtava epidemije koronavirusa u SAD, koju je danas objavio Univerzitet Džons Hopkins, veća je od broja stanovnika u Nju Orleansu, ili Klivlendu, ili Tampi i gotovo je jednaka broju ljudi koji premine u toku jedne godine od moždanog udara, Alćajmera, dijabetesa, virsunih infekcija ili zapaljenja pluća zajedno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.