U trendu

Bajden: Usvojeni plan stavlja nas na put pobede protiv virusa

VAŠINGTON – Plan pomoći usvojen u Senatu stavlja nas na put pobede protiv virusa, najviše pruža ugroženim porodicama kojima je potrebno najviše, kao i malim preduzetnicima, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

„Plan je istorijski i pomoći će da se prepolovi broj dece koja žive u siromaštvu“, rekao je Bajden pošto je Senat u subotu usvojio novčani paket pomoći građanima ugroženim pandemijom korona virusa, vredan 1.900 milijardi dolara.

Bajden je u obraćanju iz Bele kuće zahvalio senatorima koji su postigli kompromis i podržali plan, piše Glas Amerike.

Predsednik SAD je rekao da će paket pomoći biti korišćen i za proizvodnju i distribuciju vakcine i izrazio očekivanje da će u maju biti dovoljno vakcine za sve građane.

„Više novca znači više vakcina, ali i više punktova za vakcinisanje. Direktne isplate novčane pomoći počeće do kraja meseca“, najavio je Bajden i naveo da će 85 odsto američkih domaćinstava dobiti 1.400 dolara po osobi.

On se zahvalio Čaku Šumeru, lideru demokratske većine u Senatu, na zalaganju za usvajanje novčanog paketa pomoći tokom maratonske rasprave u gornjem domu Kongresa.

„Nikada nije dobro kladiti se na šanse protiv Amerike. Mi smo Amerika i bićemo najuspešnija ekonomija na svetu“, poručio je na kraju obraćanja iz Bele kuće američki predsednik.

Predlog zakona podržalo je 50 članova gornjeg doma američkog Kongresa, dok je protiv glasalo njih 49 i usvojen je nakon 27 časovne rasprave koju su obeležile odlaganja i prepirke.

Taj zakonski predlog ponovo će biti vraćen u Predstavnički dom na konačno odobrenje, posle čega će biti dostavljen na potpis Bajdenu i potom formalno postati zakon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.