Bankar Mario Dragi zadužen da formiraa novu vladu Italije

Mario Dragi, koga je italijanski predsednik danas zadužio da formira novu vladu i izvuče Italiju iz političke krize, uputio je poziv na jedinstvo.

„Sada je težak trenutak… pobediti pandemiju, nastaviti kampanju vakcinacije i ponovo pokrenuti zemlju su izazovi koji nas čekaju“, rekao je danas bivši šef Evropske centralne banke posle razgovora s predsednikom Serdjom Matarelom.

Matarela je danas zadužio Dragija da formira Vladu, što je on prihvatio „uz rezervu“ da dobije parlamentarnu većinu, ali je potom rekao da je uveren da će u tome uspeti u pregovorima s političkim partijama i poslaničkim grupama.

Smatra se da je Dragi (73), s nadimkom „Super Mario“, imao ključnu ulogu u spasavanju jedinstvene evropske valute, evra, dok je bio predsednik Evropske centralne banke.

Predsednik Matarela je sinoć pozvao Parlament da brzo podrži novu, nestranačku vladu koja bi vodila zemlju kroz krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Političke partije koje su činile dodadašnju Vladu Djuzepea Kontea nisu uspele da prevazidju razlike, te je prošle nedelje ta vlada pala.

Konte je ostavku podneo 26. januara jer nije uspeo da obezbedi novu stabilnu većinu u Senatu pošto mu je mala stranka „Živa Italija“ nekadašnjeg premijera Matea Rencija uskratila poverenje zbog spora o trošenju više od 200 milijardi evra iz fonda EU za oporavak od pandemije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.