U trendu

Bazeni su nam jedini spas od vrućine: Ali bezbedni su samo u ovom slučaju

Mnogo je strahovanja vezanih za prenošenje virusa na kupalištima. Neki su osnovani, a neki ne. Ako ste među onima koji će ovaj pakleni vikend pred nama ipak rizikovati i otići na kupanje, treba da imate na umu nekoliko stvari.

Pre svega, distanca je, kao i na suvom, najvažnija. Dakle, gledajte da vam je peškir što dalje od drugih, gledajte da plivate dalje od ostalih kupača, a isto važi i za svlačionice i kafiće.

Mnogi se plaše i mogućnosti zaražavanja gutanjem vode, što je neminovno na bazenima. Tu je mogućnost inficiranja skoro minimalna, ali je velika ukoliko ste u blizini zaraženog kupača, prenosi Žena Blic.

Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović rekla je danas da voda na bazenima ne predstavlja toliko rizik za prenos korona virusa, već da su najveći rizik korisnici tih površina.

Jovanović je, na konferenciji za štampu, naglasila da je važno ponašanje, odnosno primena mera.

„Bazen i sama voda, prema najnovijim istraživanjima, ne predstavljaju toliko rizik za prenos virusa. Jedini i najveći rizik su korisnici tih površina“, objasnila je ona.

Kazala je da je, za smanjenje rizika, neophodno obezbediti distancu i izvršiti trijažu ljudi, apelom da ne dolaze na takva mesta ako su bolesni.

„Ako je moguće obezbediti distancu na plažama rizik je manji“, podvukla je ona.

Pre nego što se ode na takva mesta, savetuje, da se dobro razmisli.

Bilo da plivate u bazenu ili ste u letnjim danima odabrali kupanje na Adi Ciganliji, voda nije opasna čak i ako je progutate i trenutno nema dokaza da korona virus može da inficira ljude putem vode.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao je i svoja uputstva o bezbednosti na javnim kupalištima.

Oni stavljaju akcenat na činjenicu da sama voda nije problem, već moguća gužva.

– Nema dokaza da se virus širi u vodi. Ukoliko se bazeni dobro i pravilno održavaju i dezinfikuju hlorom, to bi trebalo da deaktivira virus. Malo je dokaza da se možete zaraziti u hlorisanoj vodi. Međutim, i dalje je ključna vaša lična higijena i održavanje distance – apeluju iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.