BBC: Kako se Srbija vinula u procesu vakcinacije

LONDON – I britanski BBC piše pohvalno o procesu vakcinacije u Srbiji ističući da Srbija jednom može da uživa u pokazivanju ostatku kontinenta „kako stvari treba da se rade“.

U tekstu „Kako se Srbija vinula u kampanji vakcinacije“, BBC navodi da je svestran pristup nabavci vakcina, Srbiju stavio na čelo trke za vakcinaciju stanovništva u kontinentalnoj Evropi. „Nije nam važno da li vakcine dolaze iz Kine, SAD ili EU, sve dok su bezbedne i dok ih dobijamo što je pre moguće. Za nas vakcinacija nije geopolitičko pitanje, već pitanje zdravstvene zaštite“, rekla je premijerka Ana Brnabić za BBC.

Takav pragmatizam se itekako isplatio, ocenjuje BBC, ističući da se druge zemlje Zapadnog Balkana bore za nabavku vakcina i da se uzdaju u EU ili međunarodni sistem Kovaks.

„Sa druge strane Srbija ima za cilj da vakciniše najmanje 10 odsto stanovništva do polovine februara“, piše BBC.

Ističe se i da Srbija ispred svih 27 država članica EU – sprovodi vakcinaciju, čak dvostruko brže od Nemačke, Španije i Italije, i četiri puta brže od Holandije.

BBC piše da su, iako premijerka insistira na tome da nema mesta za geopolitiku kada je reč o korona virusu, topli odnosi Beograda sa Pekingom i Moskvom nesumnjivo pomogli da se nabave količine vakcina na kojima zemlje EU mogu samo da zavide.

„Bila bih pođednako srećna kada bismo od Fajzera dobili milion vakcina. Ali naša spoljna politika se isplatila; mislim da je bila pametna i moram da kažem da sam ponosan na ono što smo postigli“, rekla je srpska premijerka.

Ona je kazala da je Srbija, pošto nije članica Evropske unije, u poziciji da bude poslednja koja će dobiti vakcine od EU.

Kako je rekla, iako je strateški cilj vlade pridruživanje EU, u ovom renutku je korisno što se nije oslanjala na Brisel u nabavci vakcina.

BBC dodaje da zapanjuje efikasnost procesa imunizacije, u zemlji koja nije poznata po dinamičnoj javnoj upravi.

Situacija za Brisel nije povoljna, jer svet vidi da zemlja kandidat ima vidne koristi od svojih veza sa Istokom, a zemlje Zapadnog Balkana otkrile su, i to ne prvi put, da EU može biti nepouzdan partner, zaključuje BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.