U trendu

Beba rođena s korona virusom

Francuski lekari opisali su prvi potvrđeni slučaj novorođenčeta zaraženog korona virusom tokom trudnoće. Muško novorođenče, rođeno u martu, imalo je oteklinu mozga i neurološke simptome povezane s covidom-19 kod odraslih osoba, ali u međuvremenu se oporavilo, objavili su u časopisu „Nature Communications“.

– Ranija istraživanja ukazivala su na mogućnost prenosa virusa s majke na fetus, ali studija pruža prve dokaze – kaže glavni autor rada Daniel De Luka, lekar iz bolnice Antoan Bekler kraj Pariza.

– Pokazali smo da je prenos kroz poste51ljicu s majke na fetus moguć tokom zadnjih nedelja trudnoće – objasnio je.

Komplikovan postupak dokazivanja 

Nedavno su italijanski naučnici objavili da je njihovo istraživanje 31 trudnice hospitalizovane zbog covida-19 „snažno sugerisalo“ da virus može da se prenese na nerođeno dete.

Studija objavljena u medicinskom časopisu „JAMA“ u martu, koja je izvestila o sličnom broju trudnica s covidom-19 došla je do istih zaključaka. No dokazi nisu bili čvrsti.

– Morate da analizirate krv majke, plodnu vodu, krv novorođenčeta, posteljicu… -kazao je De Luka.

– Prikupljanje svih tih uzoraka tokom pandemije nije jednostavno. Zbog toga se sumnjalo, ali nije bilo dokazano.

Najveća koncentracija u posteljici

De Luka i njegov tim prikupili su sve to u slučaju trudnice u 20-im godinama života koja je hospitalizovana početkom marta. Zbog toga što je rodila carskim rezom doktori su mogli da prikupe sve uzorke bez kontaminacije.

Najviša koncentracija virusa SARS-CoV-2 bila je u posteljici, otkrili su naučnici.

– Otuda je prošao pupčanom vrpcom do bebe gde se razmnožio – kazao je De Luka.

– To je put prenosa.

Teški simptomi

Beba je razvila teške simptome 24 sata nakon rođenja uključujući tešku ukočenost tela, oštećenja bele mase u mozgu i veliku nadražljivost. Pre nego što su se lekari usaglasili oko moguće terapije, simptomi su počeli da se povlače i nakon tri nedelje beba se u potpunosti oporavila!

Tri meseca kasnije ni majka više nije imala simptome.

– Loša vest je da se to dogodilo i da može da se dogodi – kaže De Luka.

– Dobra vest je da je to retko, vrlo retko u odnosu na globalnu populaciju.

– Među hiljdama beba koje su rodile trudnice obolele od korona virusa, tek jedan ili dva posto bilo je pozitivno na virus a čak i manje, imalo je teže simptome – kaže Marijan Najt sa Univerziteta Oksford, koja podseća da je najvažnije da se trudnice drže propisanih mera za ograničavanje širenja virusa, prenosi net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.