„Beograd '60-ih godina“: Metropola tog vremena

BEOGRAD – Promocija dopunjenog izdanja monografije “Beograd ’60-ih godina dvadesetog veka” autorskog tandema Darko Ćirić i Lidija Petrović Ćirić, održana je danas, prvog dana manifestacije “Dani Beograda”.

Neke od tema sa predstavljanja te knjige, koju je objavio Muzej grada Beograda, bile su povratak u godine kojih se svi rado vraćaju, kada se Beograd budio i otvarao ka svetu, kako je postao metropola, kakva je bila moda i hrana tog doba, ko je sve bio gost od svetskih imena, koji su se automobili vozili i gde se išlo na igranke.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković istakla je da je ovo knjiga pre svega za sve Beograđane i one koji to žele da budu, koja se promoviše u okviru izložbe u prostoru Galerije RTS kluba.

Prema njenim rečima, knjiga uspeva da prikaže taj duh i da dočara tu pravu atmosferu glavnog grada 60-ih godina, koja opisuje legendarne tačke tog vremena.

Jedan od autora monografije, i izložbe Darko Ćirić podsetio je da se ovom temom bavio jedino poznati istoričar Predrag Marković u knjizi „Beograd između istoka i zapada 1948-1965“, a da drugih poznatih publikacija ili literature koje obrađuju taj period nije bilo.

On je istakao da su izgradnja urbanističkih celina Novog Beograda, Banovog Brda, naselja Braće Jerković, promenili lik prestonice i definisali ga kao savremeni koncept koji je izdržao probu vremena.
Tu spadaju i svi objekti po kojima se danas prepoznaje lik i naličje Beograda – Dom omladine, zgrada Politike, Muzej savremene umetnosti, Televizija Beograd sa tornjem na Avali, hoteli, poslovni objekti, bazeni i sportski tereni, naglasio je Ćirić.
Posetici postavke “Beograd 60-ih” mogu videti, između ostalog, ikoničke simbole beograda tog vremena, poput mopeda Vespe, haljine trapezoidnog oblika, radio mikrofona, fotografija Đorđa Marijanovića i Kvarteta “Ivanović”.

Jedan deo programa bio je posvećen iznenada preminulom umetniku – muzičaru i kompozitoru Zoranu Simjanoviću, koji je preminuo 11. aprila u 75. godini, od posledica korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.