Beroš: Otkrivena mutacija, ali se još ne zna kojeg je soja

ZAGREB – Ministar zdravlja Vili Beroš pojasnio je danas da je u Institutu „Ruđer Bošković“ otkrivena jedna od mogućih mutacija, koja karakteriše ne samo brazilski nego i južnoafrički i britanski soj korona virusa, a rezultati sekvencionisanja celog genoma biće poznat za nedelju dana.

„Nađena je jedna od mogućih mutacija koje karakterišu brazilski, ali i južnoafrički i britanski soj. Kolega je rekao da je sekvencionisanje celog genoma virusa u postupku i da ćemo za nedelju dana imati potpunu informaciju“, rekao je Beroš novinarima.

Istakao je da je brazilski soj manje virulentan nego južnoafrički, ali ova jedna mutacija na spike proteinu se nalazi na svim sojevima pa trenutno nije moguće reći koji je to soj, možda će, dodao je, biti i neka hrvatska varijanta.

Objasnio je da svaka pojedina varijanta ima svoje specifične mutacije.

„Ovo je samo jedna od njih. S kliničkog aspekta, ta jedna mutacija je nađena u sklopu analize 50 uzoraka od 30. januara. Nema kliničkih parametara koji bi ukazivali na znatnije širenje epidemije“, rekao je Beroš.

Istakao je da ovome treba posvetiti određenu pažnju, ali bez senzacionalizma.

„Da bismo utvrdili o kojem je soju reč, moraćemo da sačekamo kompletnu analizu“, rekao je ministar Beroš, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.