Bilčik: Ispunjavanje političkih kriterijuma ključno za napredak Srbije ka EU

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas u Briselu da Srbija mora da ostvari vidljiv napredak u više političkih oblasti kako bi napredovala ka EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izvestiteljkom EP za Kosovo Violom Fon Kramon, posle rasprave o Rezoluciji EP o napretku Srbije, na osnovu njegovog izveštaja, Bilčik je rekao da evroposlanici pozdravljaju posvećenost Vlade Srbije evropskim integracijama, ali da EU „mora da vidi više reformi, pre svega u oblastima vladavine prava i pravosudja“.

„Fundamentalni kriterijum za napredovanje Srbije na putu ka EU je politički. Srbija veoma dobro stoji ekonomski, ali ima više političkih oblasti u kojima je potreban napredak“, kazao je Bilčik.

Naveo je da je pandemija korona virusa negativno uticala na razvoj demokratskih institucija i da u Izveštaju o napretku Srbije zato ističe „značaj medjupartijskog dijaloga i kvaliteta političkog takmičenja i demokratije“.

Bilčik je ponovo ukazao da je važno da sloboda medija bude obezbedjena i da novinari budu zaštićeni, upozorivši da je „svaka prenja novinarima neprihvatljiva“.

Kao jednu od važnih poruka u Izveštaju Bilčik je izdvojio uskladjivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.
„Ta uskladjenost je sada oko 60 odsto, ali srpska budućnost je evropska, nije ruska ili kineska, to je važna poruka u Izveštaju“, rekao je Bilčik.

Povodom odnosa Srbije i Kosova, Bilčik je kazao da Beograd „veoma ozbiljno shvata“ dijalog pod okriljem EU i izrazio nadu da će dve strane što pre postići sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa koji će, kako je rekao, „suštinski približiti“ Srbiju Uniji.

Naveo je da Izveštaj predstavlja „dobru mapa puta“ koja ukazuje u kojim oblastima Srbija treba da napreduje na putu ka EU, i dodao da „bez reformi neće biti ni napretka na evropskom putu“.

Bilčik je rekao da su Srbija i Kosovo uspeli da organizuju „dobre izbore, s obzirom na okolnosti“ pandemije korona virusa i da to treba pohvaliti.

Kazao je i da je pandemija izoštrila geopolitičku borbu i povećala uticaj Rusije i Kine u regionu.

Bilčik je naveo da su proširenje i evropska perspektiva Zapadnog Balkana u vrhu strategije EU i da Unija može mnogo više da uradi po pitanju podrške partnerima na Zapadnom Balkanu.

O rezoluciji o napretku Srbije u celini evroposlanici će glasati večeras.

Fon Kramon je rekla da EP šalje snažnu poruku Kosovu na evropskom putu na kojem Priština treba više da uradi u oblastima vladavine prava i rodno zasnovanog nasilja, ali i da poboljša borbu protiv klimatskih promena.

„Ima još problema pred nama, ne zanemarujemo probleme u borbi protiv korupcije, i naglašavamo značaj Misije Euleks, Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužialštva Kosova“, kazala je Fon Kramon.

Navela je da je danas u EP „istakla značaj“ vizne liberalizacije za Kosovo i dodala da se nada da će to pitanje biti rešeno do kraja godine.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine, Fon Kramon je rekla da je prethodnih nedelja postignut „odredjeni napredak“ i da treba nastaviti u tom smeru.

Navela je da je sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova „preduslov za evropske integracije“.

Fon Kramon je rekla da je zbog teškoća EU da obezbedi vakcine za sopstvene gradjane i partnerske zemlje stvoren vakuum koji koriste neke zemlje.

„Srbija veoma ofanzivno promoviše vakcine iz Rusije i Kine, to je geopolitička borba, reći ću otvoreno“, dodala je.

Na pitanje šta će EU učiniti da spreči takozvanu „pasivizaciju adresa stanovanja“ Albanaca u Srbiji, kojom oni zapravo postaju nevidljivi, Fon Kramon je rekla da je to „veoma teško pitanje“ kojim će se pozabaviti, ali da je „potrebno još empirijskih podataka“ o tom procesu.

Bilčik je na isto pitanje odgovorio da je u toku „dobar dijalog“ Beograda i Prištine i da „sva otvorena pitanja koja se tiču ljudi iz Srbije i sa Kosova moraju da budu rešena u okviru dijaloga“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.