Bitka Egipta za turiste, u Hurgadi očekuju građane Srbije

KAIRO – Egipat je u 2019. godini posetilo oko 13 miliona turista, a od septembra ove godine, od kada se u tu zemlju ulazi uz negativan PCR test, prema zvaničnim podacima bilo je oko 600.000 turista.

Među njima je više od 20.000 državljana Srbije, koji su posetili egipatsko letovalište Hurgadu od jula, kada je Egipat ponovo uveo međunarodne letove

Guverner provincije Crveno more, čiji je Hurgada administrativni centar, Amru Hanafi tvrdi da je u regiji sa više od 360. 000 stanovnika od početka pandemije registrovano svega oko 40 slučajeva kovida-19.

Napori nadležnih u toj zemlji usmereni su na održavanje povoljne epidemiološke situacije, kako bi se oživeo sektor turizma, koji čini 12 odsto egipatskog BDP, a koji je, prema rečima zamenice ministra turizma Gade Šalbi, teško pogođen pandemijom.

Šalbi kaže da je godina za egipatski turizam dobro počela, sa rastom od 27 odsto u januaru i februaru, ali da su u martu prihodi naglo pali.

„Niko nije očekivao da će kriza sa pandemijoj ovoliko trajati. Tri meseca nije bilo prihoda, a troškovi su nam veliki. Naš fokus od početka je da zaštitimo zaposlene i turiste od te bolesti, kao i da sačuvamo radna mesta“, navela je Šalbi.

Zavničnici se nadaju da će s obzirom na to povratiti bar deo turista koji su posećivali ovu zemlju.

U Hurgadi očekuju dolazak srpskih turista tokom predstojećih novogodišnjih praznika u tu popularnu egipatsku destinaciju, u kojoj, prema tvrdnjama zvaničnika, praktično nema zaraženih korona virusom.

„Nadamo se da ćemo, uz pridržavnje svih mera zaštite, uspešno organizovati proslave Božića i Nove godine, kao što smo prošlog meseca organizovali međunarodni filmski festival u Guoni, blizu Hurgade, tokom kojeg niko nije oboleo od kovida“, kazao je guverner Hanafi u razgovoru sa grupom novinara medija iz Srbije, koja je, u organizaciji ambasade Egipta, boravila u toj zemlji.

Hanafi je istakao da su srpski turisti, koji su posle Ukrajinaca i Belorusa najčešći posetioci Hurgade, uvek dobrodošli i da ih Egipćani ne doživljavaju kao strance, te da se sam, tokom posete Beogradu pre nekoliko godina, uverio u sličnosti dva naroda u mentalitetu, navikama i tradiciji.

„To olakšava našim državama i narodima saradnju, posebno u turizmu. Turisti iz Srbije su uvek dobrodošli i nadamo se da će posećivati Egipat i u narednom periodu“, kazao je Hanafi.

Za ulazak u Egipat potreban je negativan PCR test, koji nije stariji od 72 sata, a turistima je omogućeno da se testiraju na aerodromima turističkih destinacija, ukoliko to nišu učinili pre polaska na put.

Testiranje košta 30 dolara, a rezultat se čeka jedan dan koji turista provodi u izolaciji, a ukoliko je pozitivan, karantin se produžava.

Eventualno zaražene turiste nadzire tim lekara i u saradnji sa ambasadama i turoperatorima organizuje se njihov povratak u zemlju, a ukoliko to nije izvodljivo, turisti ostaju dok ne ozdrave.

„Ne plaćaju dodatne troškove za to vreme. Imali smo turistu u Šarm el Šejku koji je ostao dva meseca, jer je svaki put bio pozitivan na testu, a odlično se osećao. Briga o turistima nam je na prvom mestu i želimo da im pokažemo da nisu prepušteni samo turoperaterima“, navela je Šalbi.

U cilju suzbijanja širenja virusa hoteli i restorani rade sa 50 odsto kapaciteta, sa ograničenim radnim vremenom do jedan sat posle ponoći.

Gostima hotela se na ulazu meri temperatura, dezinfikuju ruke, kao i prtljag, dok u restoranima umesto uobičajenog švedskog stola, goste uslužuju zaposleni.

Merenje temperature i dezinfekcija ruku obavezna je i na ulazu u svaki kulturni objekat u kojima postoje oznake o propisanoj distanci od dva metra.

A među njima su, kao što je poznato onima koji su već boravili u Hurgadi, je i obilazak džamije El Mina, na primer, najveće u Hurgadi, zatim Koptske pravoslavne crkve u El Daharu, kao i muzeja otvorenog početkom godine u kojem se posetici mogu upoznati sa starom egipatskom civilizacijom, ali i istorijskim nasleđem grčke, koptske i islamske kulture.

Na „agendi“ turista obavezno je i izlet do Luksora, prestonice starog Egipta, bogate istorijskim atrakcijama poput hrama Karnak, najvećeg na svetu i starog više od 2.000 godina, kao i Doline kraljeva, u kojoj je otkriveno više od 60 grobnica faraona, među kojima i Tutankamonova.

Hanafi ukazuje i na druge adute Hurgade, do koje se iz Beograda stiže avionom za oko tri sata, poput niza sportskih aktivnosti, ronjenja, snorkelinga, kajtinga, jahtinga…

Za ljubitelje vodenih sportova u „moru sa sedam boja“, kako nazivaju Crveno more, i u zimskom periodu, kada je prosečna temperatura u Hurgadi oko 25 stepeni, organizovano je „razgledanje“ podvodnog sveta kraj Rajskog ostrva i koralnih sprudova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.