U trendu

Bivša liderka Mjanmara osuđena na 4 godine zatvora

NEJPJIDO – Sud u Mjanmaru, zemlji koja je pod upravom vojne hunte, osudio je danas svrgnutu liderku Aung San Su Ći na četiri godine zatvora po osnovu nekoliko optužbi, među kojima je, između ostalog, posedovanje ilegalno uvezenih voki-tokija, rekao je izvor upoznat sa postupkom.

Sud je osudio Su Ći (76) na dve godine zatvora zbog kršenja zakona o izvozu i uvozu i posedovanja ručnih radio-stanica, i na još godinu zatvora zbog posedovanja kompleta ometača signala, prenosi agencija Rojters.

Ove dve izrečene kazne će teći istovremeno, naveo je neimenovani izvor upoznat sa postupkom.

Su Ći je, takođe, osuđena na dve godine po još jednoj optužbi za kršenje zakona o upravljanju prirodnim katastrofama u vezi sa pravilima o korona virusu, rekao je isti izvor.

Protiv Nobelovke Su Ći je pred sudom pokrenuto gotovo desetak slučajeva za koje su predviđene ukupne maksimalne kazne od više od 100 godina zatvora.

Ona poriče sve optužbe.

Mjanmar je u previranju od državnog udara 1. februara, kada je izveden državni udar na demokratski izabranu vladu Su Ći, što je na kraju rezultiralo sveopštim protestima i zabrinutošću međunarodne javnosti.

Su Ći je privedena istog dana kada je došlo do puča, da bi u narednim danima, prema policijskim dokumentima, bilo pronađeno šest ilegalno uvezenih voki-tokija tokom pretresa njene kuće.

Ona je 6. decembra osuđena na četiri godine zatvora zbog podstrekavanja i kršenja pravila o korona virusu.

Ta kazna je kasnije smanjena na dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar