U trendu

BLR: Udruženje traži hospitalizaciju uhapšneog novinara

MINSK – Belorusko Udruženje novinara pozvalo je vlasti da prebace zatvorenog novinara Andreja Skurka u civilnu bolnicu radi lečenja od upale pluća izazvane kovidom 19 koju je dobio u pritvoru.

Udruženje je saopštilo da je ministarstvima unutrašnjih poslova i zdravlja podnelo zahtev za hitan smeštaj u bolnicu Andreja Skurka, direktora marketinga poznatog lista Naša niva.

U saopštenju Udruženja je upozoreno da je Skurko (43) dijabetičar zavisan od insulina i da za ljude poput njega korona virus može da bude smrtonosan, prenosi AP.

Naša niva je ranije ove nedelje javila da je Skurko prebačen na zdravstveno odeljenje pritvorske jedinice sa „strukturnim promenama na plućima“ i da su njegovi cimeri iz ćelije stavljeni u karantin, jer se sumnja da je zaražen korona virusom.

List je izvestio da je Skurko, koji je uhapšen pre tri nedelje, prvih 13 dana zatočeništva proveo u objektu u kojem su veoma loši uslovi za pritvorenike i gde nije imao pristup lekovima za dijabetes.

Skurko, koji je bio glavni urednik tog lista od 2006. do 2017. godine, uhapšen je pre 8. jula, kada su beloruske vlasti pretresle kancelariju lista Naša niva, najstarijeg i najuglednijeg nezavisnog lista u zemlji, kao i stanove nekih zaposlenih.

Tog dana je uhapšeno jeoš nekoliko novinara tog lista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.