U trendu

'Boingu' laknulo, prevoznici ponovo naručuju avione

Američka kompanija „Boing“ objavila je da je – prvi put posle 15 meseci – u februaru dobila više novih narudžbi nego poruka o otkazivanju porudžbina za izgradnju komercijalnih aviona.

Kompanija je dobila 82 porudžbine i 51 poruku o otkazivanju. Pored toga, „Boing“ je vratio u aktivu 16 aviona čija je narudžbina ranije bila otkazana, ali se kupac predomislio.

Narudžbine bi mogle ukazati na to da aviokompanije postaju optimističnije da će ponovo biti masovnih putovanja koja su sasvim splasnula zbog pandemije koronavirusa.

U Sjedinjenim Američkim Državama broj avio-putnika polako raste kako napreduje vakcinacija protiv KOVIDA-19, iako su avio-putovanja i dalje daleko ispod nivoa od pre pandemije.

„Boing“ je patio mesecima, kada nije bilo ni jedne jedine porudžbine, jer su aviokompanije parkirale nepotrebne avione i smanjile troškove kako bi uštedele novac.

„Boing“ čije je sedište u Čikagu, rekao je da je prošlog meseca isporučio 22 komercijalna aviona, većinom domačim naručiocima.

Medju kupcima ima i interesovanja za „737 Max“ – avione koji su bili prizemljeni širom sveta u martu 2019. godine posle dve nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

Regulatori u SAD, Evropi, Kanadi, Brazilu i drugde su odobrili da se taj model aviona ponovo oristi pošto je „Boing“ promenio automatizovani sistem upravljanja tim letelicama koji je imao udela u padovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.