U trendu

Bolnice u Holandiji odlažu hemoterapije zbog kovida

AMSTERDAM – Pojedine bolnice u Holandiji obustavile su tretmane hemoterapije i transplantacije organa kako bi oslobodile krevete za intenzivnu negu za sve veći broj pacijenata sa kovidom-19, izjavio je danas jedan holandski zvaničnik.

„Postoje bolnice u nekoliko regiona koje smanjuju negu. Govorimo o nezi koja zahteva bolnički krevet. To znači da se mnogo zakazanih termina otkazuje“, izjavio je portparol holandskog udruženja za intenzivnu negu, a prenosi agencija Rojters.

Broj pacijenata sa korona virusom u bolnicama dostigao je nivo koji nije zabeležen od početka maja, a stručnjaci upozoravaju da će bolnice dostići pun kapacitet za nešto više od nedelju dana ako se virus ne obuzda.

Nekoliko pacijenata sa kovidom prebaceno je ove nedelje u nemačke bolnice.

Iako je oko 85 odsto odrasle populacije Holandije u potpunosti vakcinisano protiv kovida-19, broj novih slučajeva je juče dostigao rekordnih 23.709 za 24 sata, što predstavlja skok od skoro 40 odsto na nedeljnoj bazi.

U okviru sledeće faze plana za reagovanje na krizu, bolnice bi takođe mogle da zatraže pomoć vojnog osoblja i studenata.

Holandija je zabeležila više od 2,5 miliona slučajeva i preko 19.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar