U trendu

Bordel nudi besplatan ulaz klijentima, ali uz jedan uslov (video)

Austrija, kao i veći deo sveta, traži način kako da ubedi što više građana da se vakcinišu protiv koronavirusa kako bi ostatak zemlje mogao da se vrati svakodnevnom životu.

Dok se austrijska vlada priprema da uvede „lokdaun“ za nevakcinisane, predstavnici jednog biznisa smislili su neverovatan podsticaj za vakcinaciju, prenosi NBC News.

FunPalast, bordel u Beču – glavnom gradu Austrije, odlučio je da podstakne građane na vakcinaciju protiv Covida – 19 nudeći svojoj klijenteli besplatnu imunizaciju svima koji su spremni da vakcinu prime na licu mesta.

Bordel je ove nedelje dospeo na naslovne strane svetskih medija nakon što je objavio da će davati vaučere od 40 evra (oko 46 dolara), koliko košta ulaz, svima koji žele da se vakcinišu na punktu u njihovoj montažnoj klinici.

U telefonskom intervjuu za NBC News, u četvrtak, Kristof Lilaher, izvršni direktor FunPalasta, rekao je da je inicijativa u početku bila samo „marketinška ideja“, ali je od tada postala „apsolutno ozbiljna“ akcija.

Skoro 150 posetilaca javne kuće vakcinisano je samo u ponedeljak, kaže Lilaher, dok NBC News nije mogao da potvrdi te cifre.

„Imamo savršenu organizaciju vakcinacije. Imamo dva doktora, medicinske sestre… Imamo prostoriju u kojoj se vakcinišete i prostoriju u kojoj možete nakon vakcinacije da sednete ili legnete, tako da nije šala“, rekao je on.

Oni koji žele da se vakcinišu u javnoj kući, ali nisu zainteresovani za njihove druge usluge, mogu da koriste svoje vaučere za pristup fitnes centru na sajtu, rekao je Lilaher.

Inače, prostitucija u Austriji je legalna i regulisana.

Lilaher je rekao da se on još uvek nije vakcinisao jer se plaši igle, ali da od svih radnika zahteva da budu vakcinisani i da se testiraju na Covid-19 dva puta nedeljno.

Vakcinacija klijenata je sada od vitalnog značaja za poslovanje jer Austrija uvodi novi sistem kovid potvrda koji će blokirati mnoge, jer bez dokaza o potpunoj vakcinaciji neće moći da uđu u restorane, kafiće, frizerske salone, bioskope – i javne kuće.

„Pošto u Austriji postoji pravilo 2G (ako niste vakcinisani), morate da ostanete kod kuće“, rekao je on, misleći na novi sistem kovid potvrda, koji je dobio ime od nemačkih reči za „vakcinisan“ i „ ozdravio“.

„Niko ne može da dođe u bordel ako nije vakcinisan“, rekao je Lilaher.

Bordel FunPalast, koji je ponovo otvoren u maju nakon zatvaranja u novembru 2020, već je „izgubio možda 50 odsto prihoda“ tokom pandemije, rekao je on.

Lilaher se nada da će inicijativa za vakcinacijom u bordelu, koja će se sprovoditi svakog ponedeljka najmanje narednih pet nedelja, pomoći da se stvari preokrenu.

Nova pravila se u Austriji uvode pošto je zemlja zabeležila rekordno visok broj zaraženih, dok je samo u četvrtak identifikovano skoro 12.000 novih slučajeva i to prema podacima sa Univerziteta Džon Hopkins.

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je u petak da će zemlja uvesti lokdaun za nevakcinisane stanovnike u dva regiona koji su teško pogođeni najnovijim porastom broja zaraženih.

Od ponedeljka, nevakcinisanim stanovnicima Gornje Austrije i Salcburga biće zabranjeno da napuštaju svoje domove osim u slučajevima kao što su kupovina namirnica ili poseta lekaru.

Šalenberg je u četvrtak, takođe, upozorio da bi se slična pravila zatvaranja za nevakcinisane mogla primeniti širom zemlje ako se broj zaraženih koronavirusom ne smanji.

„Ne vidim zašto bi dve trećine trebalo da izgube slobodu zato što jedna trećina ne želi da se vakciniše“, rekao je on, prenela je austrijska novinska agencija.

Do sada je više od 63 odsto stanovništva Austrije potpuno vakcinisano, prema onlajn praćenju vakcinacije u Evropskoj uniji.

Međutim, Šalenberg je rekao da je stopa vakcinacije u zemlji i dalje „sramno niska“ u poređenju sa drugim evropskim zemljama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.