U trendu

Borel: EU će podstaći ekonomiju, trgovinu i demokratske reforme na Balkanu

Sutrašnji video susret lidera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije će potvrditi da Zapadni Balkan ima jasnu „evropsku perspektivu“ i kako ćemo se finansijski i ekonomski izboriti s pandemijom korona virusa i podržati dugoročni oporavak regiona, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borel.

On je, u video razgovoru s novinarima agencije Beta i još nekih zapadnobalkanskih medija, dodao da bi možda prikladnije bilo da se ukaže na „perspektivu regiona ka Evropskoj uniji“, ali je podvukao da nema sumnje da EU želi da nastavi politiku prijema u članstvo partnera na Zapadnom Balkanu.

„Velika želja Evropske komisije jeste bila da se izradi plan ekonomskog oporavka i investicija u region, što je treći stub naših odnosa sa Zapadnim Balkanom“, kazao je Borel.

Visoki predstavnik EU je na pitanje agencije Beta da li najavljena podrška Evropske komisije od 3,3 milijarde evra za neposrednu pomoć regionu za otklanjanje posledica epidemije korona virusa znači i da bi Unija mogla i nekom vrstom „Maršalovog plana“ da pomogne region da se izvuče iz dve decenije ekonomskog i društveno-socijalnog zastoja, Borel je rekao da to i jeste cilj Ekonomskog i investicionog plana koji će EK obnarodovati na jesen.

„Cilj tog plana je“, po njegovim rečima, „da se spoji dugoročni plan oporavka, podsticanja ekonomskog rasta, uvećanja trgovine i podrške nužnim reformama koje traži put ka Evropskoj uniji“.

Evropska komisija i Unija će se, dodao je on, takodje usredsrediti na transportno i energetsko povezivanje, infrastrukture neophodne za ekonomski razvitak, kao i na „zelene koridore“ i digitalni preobražaj, što su sve prioriteti Evropske komisije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar