U trendu

Borel: Pandemija jasno istakla važnost medija, ali i omogućila ograničavanje njihove slobode

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) izjavio je da je trenutna kriza prouzrokovana širenjem korona virusa jasno istakla važnost medija, jer je u nesigurnim vremenima pristup pouzdanim i proverenim informacijama iz slobodnih i nezavisnih izvora važniji nego inače, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Borel je povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija, rekao da se na ovaj dan odaje počast ključnoj ulozi novinarstva u zaštiti slobode izražavanja na internetu i izvan njega u demokratskim društvima, kao i povećavanju transparentnosti i odgovornosti, saopštila je Delegacija EU u BiH, a prenosi RSE.

Evropski zvaničnik je naveo da ga brine činjenica da neke zemlje koriste pandemiju virusa kao izgovor za nametanje neopravdanih ograničenja slobode medija. Uprkos novim rizicima i izazovima koje donosi pandemija, Borel je naglasio da novinari i medijski radnici iz celog sveta, ponekad i u teškim okolnostima, nastavljaju svoj važan rad.

„Zahvaljujući njima do nas dolaze priče o najranjivijima. Nastavljaju da izveštavaju iz manje dostupnih područja, uključujući i iz zona sukoba. Donose ključne informacije o često razornom učinku pandemije u različitim delovima sveta, i nadahnjujuća svedočanstva o primerima solidarnosti i hrabrosti“, rekao je Borel.

On je dodao da u velikom broju zemalja rad novinara ometaju previše strogi propisi, koji se ponekad pripisuju vanrednoj situaciji izazvanom korona virusom, što dovodi do ograničene slobode izražavanja i slobode medija.

„Sve su češća isključivanja interneta i zatvaranja internet stranica. Novinari su izloženi kampanjama ocrnjivanja, finansijskom pritisku i napadima koji dolaze od državnih ili pristranih medija, što ih često navodi na autocenzuru. Previše je novinara izloženo uznemiravanju, proizvoljnim hapšenjima i zatvoru ili je izgubilo život zbog svog rada“, naglasio je Borel.

Evropski zvaničnik je rekao da EU ulaže napore na svom području i van njega da bi umanjila posledice pandemije na zdravlje i ljudska prava, i njene društveno-ekonomske posledice, uključujući i uslove u kojima rade mediji.

On je dodao da je EU usmerena i na borbu protiv dezinformisanja o pandemiji korona virusa, što uključuje promovisanje pouzdanih izvora informacija, niže rangiranje sadržaja koji su netačni ili dovode u zabludu, kao i uklanjanje nelegalnog sadržaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.